Miro Cerar szlovén kormányfő nem fogadta el Karl Erjavec külügyminiszter lemondását, amelyet a tárcavezető a horvát-szlovén határvita körül kialakult bonyodalmak miatt nyújtott be – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A külügyminiszter ellen korábban bizalmatlansági indítványt nyújtott be a jobboldali ellenzék a parlamentben, de a balközép kormánykoalíció ezt elutasította. Cerar szerint már akkor kiderült, hogy a külügyminiszternek nincs közvetlen felelőssége a döntőbírósági ügy kimenetelét illetően, főleg azért, mert az folytatódik.
    

Zágráb még tavaly júliusban lépett vissza a horvát-szlovén határvita döntőbírósági rendezésétől, miután a horvát sajtóban kiszivárgott: Ljubljana feltehetően lobbizott a nemzetközi bíróságon, hogy megszerezze a Pirani-öböl kétharmadát. A lapokban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki a döntőbíróságon. Emiatt lemondott az eljárásban Szlovéniát képviselő jogász, Simona Drenik, valamint a nemzetközi döntőbíróság szlovén tagja, Jernej Sekolec is. 
    

A hágai döntőbíróság a múlt héten mindazonáltal olyan határozatot hozott, hogy az eljárásnak folytatódnia kell, annak ellenére, hogy Szlovénia jelentős mértékben megszegte az előírásokat. A nemzetközi testület szerint ugyanis ez nem elég ok arra, hogy Horvátország egyoldalúan kihátráljon az ügyből. 
    

Az Európai Bizottság ezt követően figyelmeztette Szlovéniát és Horvátországot, hogy tartsa tiszteletben a bírósági döntést.
    

A horvát külügyminisztérium ugyanakkor elutasította az együttműködést. A zágrábi törvényhozás még tavaly egyhangúlag támogatta, hogy Horvátország kilépjen a döntőbírósági eljárásból. A külügyminisztérium közleménye szerint Horvátország ezért többé nem ügyfele a hágai döntőbíróságnak, és nem kívánja kommentálni annak szándékát és határozatát sem, egyszerűen nem tartja magára nézve kötelezőnek. 
    

Szlovénia ugyanakkor üdvözölte a döntést. Miro Cerar kormányfő kijelentette: Ljubljana tiszteletben tartja a határozatot és Horvátországtól is ugyanezt várja. Cerar szerint a rendezetlen határvita nagymértékben megterheli a két ország kapcsolatát, ezért azt mielőbb “meg kell oldani”.
    

Erjavec ezt követően még a múlt héten felajánlotta lemondását Cerárnak, amelyet ő meglepetten fogadott. A miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, a kormány sok más dologban nehézségekkel küzd, ezért keddre halasztotta a döntését. 
    

Szlovénia és Horvátország között 1991-ben – a két ország Jugoszláviától való függetlenedése után – tört ki határvita, amely egyebek mellett a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalja. A problémát az okozza, hogy a szlovénok csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni (és így a szlovéneknek továbbra is horvát vizeken kell áthajózniuk, hogy kijussanak a nemzetközi vizekre). A tenger mellett további húsz négyzetkilométernyi partszakasz hovatartozása is kérdéses, az öbölbe ömlő Dragonja határfolyónak ugyanis az utóbbi 25 évben némileg megváltozott a medre. A két ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait.