Hivatalosan is aláírták az új szlovén balközép kormány munkáját megalapozó koalíciós szerződést a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda), a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) vezetői kedden Ljubljanában.

Robert Golob, a Szabadság Mozgalom elnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: “Sokan irigylik, hogy ilyen gyorsan meg tudott alakulni koalíció, de az emberek akarata egyértelmű volt”. A koalíciós szerződést egy hónappal a választások után írták alá,

a leendő kormánypártoknak pedig együtt 53 képviselője van a 90 fős nemzetgyűlésben.

Golob rámutatott: a koalíciós szerződésben foglalt, a kormány összetételére vonatkozó célkitűzéseket nem tudják azonnal végrehajtani, mert a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) indítványt nyújtott be a nemzetgyűlésnek konzultációs népszavazás kiírására. A szlovén törvények szerint 30 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a népszavazási indítványról szavazhasson a parlament, és csak ezután kerülhet sor a kormánytörvény módosítására.

A javasolt változtatások értelmében az új kormánynak 19 minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere lett volna, de egyelőre marad a régi felállás, azaz 14 minisztérium és három tárca nélküli miniszter.

Golob szerint a három új minisztérium, a Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztérium, a Szolidaritás Jövője Minisztérium és a Zöld Átmenet Minisztérium lehetővé teszik, hogy Szlovénia ellenállóbb legyen a jövő válságaival szemben.

Tanja Fajon, az SD elnöke szerint az új kormány a változás kormánya lesz.

Kiemelte: céljuk a gazdaság megerősítése, a szociális biztonság és a regionális fejlődés biztosítása, valamint az Európai Unió “magjához” való visszatérés. “Helyre akarjuk állítani az ország hírnevét ott, ahol az megsérült” – fogalmazott.

Luka Mesec, a Baloldal vezetője úgy vélte: “Az elmúlt évtized az elveszett lehetőségek évtizede volt, Szlovénia válságból válságba jutott”.

Szavai szerint a koalíciós megállapodás két mandátumra szól. “2030-ra olyan országot szervezünk a nemzetnek, amilyet megérdemel” – tette hozzá.

A kormányalakítás azután ér véget, hogy a parlament szerdán szavaz Robert Golob kormányfővé választásáról, majd egy héttel később, várhatóan június 3-án, a kormánytagokról.

Az április 24-én tartott parlamenti választáson Golob újonnan alakított, baloldali Szabadság Mozgalom nevű pártja nyert, és 41 mandátumot szerzett. A második legtöbb – 27 mandátum – a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) jutott. A konzervatív Új Szlovéniának (NSi) 8 mandátuma, az SD-nek 7 mandátuma, a Baloldalnak pedig 5 mandátuma van.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.