Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a ptuji bíróság a hármas emberöléssel vádolt Silvo Drevenšeket – ezzel először alkalmazták a legszigorúbb büntetési nemet azóta, hogy a 2008-as büntetőtörvény-módosítás visszavezette az életfogytiglani szabadságvesztés büntetést a legsúlyosabb bűncselekmények szankciójaként. Drevenšek bevallotta, hogy 2020 karácsony estéjén megölte volt élettársát és annak szüleit saját 4 éves kisfiuk jelenlétében Gerečja községben.

A szolvén parlament még 2008-ban, a büntető törvénykönyv átfogó módosítása keretében határozott az élethosszig tartó szabadságvesztés visszavezetéséről.

A szigorú büntetési nem alkalmazásának lehetőségét – a korábbi maximálisan kiszabható 30 év helyett – a jobbközép kormánykoalíció vitte keresztül a parlamenten.

A baloldali ellenzék hevesen tiltakozott a módosítás ellen, amely szerinte visszalépés a régi kommunista időkhöz, amikor még halálbüntetést is ki lehetett szabni.

A ljubljanai törvényhozás 2008-ban módosította először a bütető kódexet azóta, hogy Szlovénia 1991-ben kivált a jugoszláv államszövetségből.

A halálbüntetést 1989-ben törölték el.  Az utolsó halálraítélt 1978-ben Metod Trobec volt, akit öt nőt erőszakolt és ölt meg, majd a holtesteket dolenja vasi otthonában, saját kemencéjében égette el. A kiszabtt halálbüntetést később életfogytiglanra változtatták.  Trobec végül 27 évet töltött börtönben, ami Szovéniában rekordnak számít. A férfi 2006-ban a bv-intézet falai között öngyilkos lett.