Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német államfő egyetértenek abban, hogy a Lengyelország második világháborús veszteségeiért esetleg járó német jóvátétel ügyét higgadtan kell megvitatni – közölte a lengyel elnök kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára, Krzysztof Szczerski.

Szczerski a PAP hírügynökségnek beszámolt arról, hogy Duda és Steinmeier a több európai uniós tagország államfőjét magában foglaló Arraiolos-csoport csütörtökön Máltán megkezdődött találkozója alkalmából több mint egyórás kétoldalú megbeszélést tartott “a lengyel-német kapcsolatok különféle történelmi és aktuális vonatkozásairól”.
    

Egyeztetésük során érintették a Lengyelországban kezdeményezett vitát is a német jóvátétel kérdéséről – számolt be Szczerski. Kifejtette: a két államfő a téma politikai és jogi aspektusait vitatta meg, és “meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a kártérítés ügyét higgadtan kell megvitatatni”. 
    

E téma fejleményeitől függetlenül a két elnök “mindent megtesz azért, hogy megőrződjék mindaz, amit az utóbbi években az eredményekben gazdag lengyel-német kapcsolatokban elértek” – fűzte hozzá a lengyel kabinetfőnök. 
    

Beszámolója szerint Duda és Steinmeier az európai politika jövőjéről is beszéltek. Egyetértettek az egységes Európai Unió (EU) fontosságában, valamint abban, hogy a tagállamoknak “túl kell lépniük a jelenlegi patthelyzeten az unió lakosai számára pozitív megoldások keresésében”. 
    

A lengyel szejm irodája hétfőn közzétette jogi elemzését, amely szerint Lengyelország jogosult arra, hogy jóvátételt kérjen Németországtól a II. világháborús veszteségekért, a kártérítési igény nem avult el, és Varsó eddig jogszerűen nem mondott le róla. A lengyel kormány még nem alakította ki álláspontját arról, hogy valóban követel-e kártérítést Berlintől.