Magyarország Közbeszerzési Hatósága nemzetközi együttműködést kezdeményezett a Visegrádi Négyek, valamint Horvátország, Macedónia és Szerbia társzervezeteivel. Az együttműködés célja a jógyakorlatok megosztása, valamint az EU-s források felhasználására irányuló uniós ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatcsere, közös álláspont kialakítása.

A magyar V4-es elnökség keretében a hazai Közbeszerzési Hatóság meghívását elfogadva a Visegrádi Négyek tagországai – a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia -, valamint Horvátország, Macedónia és Szerbia közbeszerzési szervezeteinek vezetői szeptember 21-én közös szakértői ülésen vettek részt Budapesten.

A rendezvényen a résztvevő országok szakértői megvitatták az Európai Uniós auditvizsgálatok gyakorlati tapasztalatait, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a jógyakorlatok és a régióban tapasztalható uniós auditvizsgálatok eredményeinek további megosztása, valamint a szervezetek közötti folyamatos együttműködés elősegítése érdekében.

A régió közbeszerzési szervezeteinek együttműködése kulcsfontosságú nemcsak Magyarország, de a régió valamennyi országa számára, az Európai Unió auditorai ugyanis hajlamosak eltérően megítélni egyes kérdéseket a tagországokban az EU-s források felhasználásának ellenőrzése során, ami bizonytalanságot okoz.

„A Közbeszerzési Hatóság nemzetközi jógyakorlatokat is alkalmazva biztosítja a hazai közbeszerzések, így a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. Célunk, hogy a Visegrádi Négyek és a régió további országai körében közös álláspontot alakítsunk ki az EU-s források felhasználását vizsgáló auditok kapcsán. Erre amiatt van szükség, mert Brüsszel sok esetben eltérően ítéli meg a tagállamokat a források felhasználásának ellenőrzése során, tehát amit adott esetben egy tagállamnak hibaként, javítandó pontként felró, az más tagállam esetében nem vált ki negatív kritikát. Ezeket az anomáliákat szeretnénk feltárni és közös fellépéssel az egységes ellenőrzési gyakorlat kialakítását erősíteni – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. 

Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával a résztvevő országok közbeszerzési szervezetei vállalják, hogy kölcsönösen megosztják információikat, jógyakorlataikat és tapasztalataikat – különösen az EU-s források felhasználásának auditjaival kapcsolatban, valamint a jövőben további konferenciákat, szakmai üléseket szerveznek, hogy mindezeket személyesen is megvitathassák.