2024 első negyedévében összesen 5896 darab hirdetmény érkezett be a Közbeszerzési Hatósághoz, amelyhez 6536 hiánypótlás kapcsolódott. A hiánypótlások száma 4 százalékkal felülmúlta az előző évi adatokat – derül ki a szervezet 2024 első negyedéves Gyorsjelentéséből. Minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 63 a kkv-szektorhoz került.

2024 első negyedévében az ajánlatkérők összesen 1873 db eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, amelyek összértéke 716,2 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi első negyedévhez képest így az eljárások száma mintegy 10 százalékkal, míg összértékük közel 2 százalékkal nőtt.

A legtöbb közbeszerzés árubeszerzés volt, a beszerzések 35,3%-át ebben a tárgyban indították, az építési beruházások aránya 33,5%-ot, míg a szolgáltatásmegrendeléseké 31,2%-ot tett ki. 2024 első negyedévében az árubeszerzések összértéke volt a legmagasabb, nagyjából 264 milliárd forint, míg a szolgáltatásmegrendeléseké valamivel kevesebb 243 milliárd forint, az építési beruházásoké pedig a tavalyihoz hasonlóan 208 milliárd forint volt. Az építési célú közbeszerzések száma 2024 első negyedévében 16,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakában mérthez képest, összértéke pedig közel azonos volt azzal.

A sikeresen zárult közbeszerzések legalább 80%-ában kkv-k nyernek

A nyertes mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) tartalmazó közbeszerzések számának az összes beszerzésen belüli részaránya 2024 első negyedévében 3,4 százalékponttal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg ezek értékének részaránya 2,5 százalékponttal alacsonyabbnak bizonyult, mint 2023 első negyedévében. Mindezek azt jelentik, hogy

minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84 db-ot, valamint minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 63 forintot a kkv-k nyertek 2024 első negyedévében.

A kkv-szektor hazai közbeszerzésekben betöltött szerepe továbbra is jelentős, az elmúlt öt év első negyedéves eredményeit összevetve, minden vizsgált időszakban a nyertes ajánlattevő a sikeresen zárult közbeszerzések legalább 80%-ában a kkv szektorhoz tartozó gazdasági szervezet volt” – emelte ki Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Csökkenő tendencia az egyajánlatos szerződések szám- és értékaránya tekintetében

Az előző évek első negyedéves adataihoz viszonyítva

az egyajánlatos szerződések számaránya mind az uniós, mind pedig a nemzeti eljárásrendben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az Európai Bizottság által is vizsgált nagy értékű közbeszerzéseket magába foglaló uniós eljárásrendben megkötött egyajánlatos szerződések számának aránya 2024 első negyedévében közel 7,5 százalékpontos csökkenést mutatott, míg értékének aránya 12,8 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az egy eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma 2024 első negyedévében 7,3 darab volt, ami közel azonos az előző év azonos időszakának adatával. Ez az érték meghaladja az előző 3 év átlagának szintjét, ami arra enged következtetni, hogy

a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított, hiszen átlagosan több mint 7 ajánlatból kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Minden hirdetményre legalább egy hiánypótlás jutott

2024 első negyedévében összesen 5896 darab hirdetmény érkezett be, és került feldolgozásra a Közbeszerzési Hatóság által. „Tovább szigorítottuk hirdetményellenőrzési gyakorlatunkat is, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2024 első negyedévében 6536 darab – naponta átlagosan 105 darab – hiánypótlási felhívást küldtünk ki azért, hogy a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos hibákat még a közbeszerzés megkezdése előtt kijavíttassuk. Kollégáim ráadásul nagyon rövid határidőn belül, a hirdetmény beérkezését követően legkésőbb két munkanapon belül kiküldik a hiánypótlást” – hívta fel a figyelmet Kovács László.

A hiánypótlások száma 4 százalékkal felülmúlta az előző évi adatokat, valamint meghaladta a hirdetmények számát, azaz minden hirdetményre legalább egy hiánypótlás jutott. A szervezet mindemellett erre irányuló kérelem esetén, elvégzi a közbeszerzési dokumentumok ellenőrzését is.