Az Európai Parlament (EP) képviselői brüsszeli kétnapos plenáris ülésük csütörtöki, befejező napján elfogadott állásfoglalásukban pozitív diszkriminációt sürgettek a fogyatékkal élő emberek  érdekében és leszögezték, az Európai Uniónak (EU) jóval többet kell tennie azért, hogy javuljon a fogyatékkal élők szociális és gazdasági helyzete.

Az EP-képviselők  hangsúlyozták, hogy a fogyatékkal élőket megilleti az egyenlő elbánás joga, de ahhoz, hogy ez valóban megvalósuljon, további olyan szabályokat kell elfogadni, mint az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag.

A képviselők többek között azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy állítson fel kötelező követelményeket a közterületek és épületek akadálymentességére, valamint fogadjanak el kötelező százalékarányokat a fogyatékkal élők foglalkoztatására a köz- és magánszektorban. Véleményük szerint emellett jobban kell gondoskodni a fogyatékkal élők oktatáshoz és ifjúsági programokhoz való hozzáféréséről, továbbá akadálymentesíteni kell a 112-es segélyhívószámot.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország példát mutat a fogyatékossággal élő emberek  támogatásában, ugyanis az EU-s támogatásokat a fogyatékossággal élő személyekkel és érdekképviseleti szervezeteikkel együttműködve, hangjukat meghallgatva ítélik oda. Mivel a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek kapják meg az EU-s támogatásokat, a pénz hozzáértő kezekbe kerül és közvetlenül segít abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlősége valósággá váljon.

A néppárti képviselő beszámolt arról, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) által 2014-ben elindított Kontakt videótolmács-szolgáltatás segítségével már 309 ezer alkalommal telefonálhattak siket felhasználók online bejelentkező jelnyelvi tolmács segítségével. A SINOSZ idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) együtt pályázott és nyert el 1,4 milliárd forintot, amely összegből bővülni fog az említett videótolmács-szolgáltatás. A kezdeményezés a jövőben alkalmas lesz a látássérülteknek segítő Távszem nevű szolgáltatás befogadására is, valamint új jelnyelvi szótár kifejlesztésével segítik a területen működő tolmácsok továbbképzését. Ugyancsak támogatást kapott – 728 millió forint összegben – a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), amely a támogatás által mintegy 600 tagját juttatja laptophoz és táblagéphez, azzal a céllal, hogy segítse társadalmi felzárkózásukat. Hasonló célra az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is nyert 450 millió forintot – közölte a politikus.

Az Európai Unióban a becslések szerint mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember él, akik a környezet, illetve a viselkedés okozta akadályok miatt gyakran nem tudnak bekapcsolódni a társadalmi eseményekbe, sokszor éri őket hátrányos megkülönböztetés, kirekesztés. A fogyatékos emberek esetében a szegénységi ráta 70 százalékkal magasabb az átlagnál, részben azért, mert korlátozottabbak a lehetőségeik a munkaerőpiacon. A 75 év felettiek több mint egyharmadát sújtja valamilyen fogyatékosság és ez az arány az EU lakosságának idősödésével várhatóan nőni fog.