Európai uniós tagállamok áldozatvédelemmel foglalkozó szakembereinek találkozójára került sor 2018. január 29-én Brüsszelben. A téma nemzetközi szinten egyre növekvő jelentőségét mutatja, hogy létrejött egy valamennyi európai uniós tagállam áldozatvédő szerveit tömörítő nemzetközi együttműködés, az Áldozati Jogok Európai Hálózata, mely állandó szervezeti formában 2018. január 1. óta működik, budapesti székhellyel.

A szervezet működtetéséhez 2017. decemberében Magyarország nyerte el 4 évre az Európai Bizottság Igazságügyi Programjából nyújtott támogatást. A működés szakmai koordinációját és a menedzsment feladatait közösen látják el holland, francia és magyar szakemberek.

A szakmai fórumon résztvevők számára a Hálózat európai szintű áldozatvédelemben betöltött szerepét Ferenczi Aniella, az Áldozati Jogok Európai Hálózatának szakmai menedzsere vázolta fel. A tagállami áldozatvédő intézmények részvételével megvalósuló tudásépítés az áldozatok jogvédelmének elősegítése mellett olyan aktív közös munkát feltételez az egyes intézmények között, amely a tagállamok együttműködésére is pozitívan hat.

Az Európai Bizottság által szervezett nemzetközi találkozó legfontosabb eredményeként a tagállamok képviseletében megjelent szakértők egyetértettek abban, hogy a bűncselekmények áldozatainak jogvédelme érdekében eddig történt számos erőfeszítésen túl szükséges a témát a továbbiakban is kiemelten kezelni, valamint megerősítették elkötelezettségüket az áldozati jogvédelem iránt.