24 terméket vizsgáltak, jelölési hibák miatt összesen 6 esetben indítottak hatósági eljárás, amelyből három esetben megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői. A komplex ellenőrzés szerint a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók – a hatóság szerint.

A NEBIH szakemberei több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a 24 termékkel kapcsolatban. A vizsgálat az alapvető beltartalmi értékek feltárása mellett néhány paraméter esetében az elkészített kávékra is kiterjedt. Kiemelendő a kapszulákban található kávéfajták ellenőrzése, a termékek koffeintartalmának, valamint az alumínium kioldódásának analízise. A gluténtartalmat is megmérték, hiszen annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját.

2 terméknél nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. A Davidoff Elegance Espresso Gentle Roast kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott.

A Martello Decaffeinato jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva, pontosabban egy speciális vizes eljárással vonják ki a koffeint. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt.

A komplex ellenőrzés biztonsági és minőségi hibát nem tárt fel, a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. 24 termékből 6-nál indult hatósági eljárás. Néhány kisebb jelölési hiba miatt az figyelmeztetésben részesültek, a súlyosabb jelölési hiányosságok miatt összesen 440 ezer forint büntetést szabott ki a NEBIH.

A részletes tesztből kiderül, hogy a gyártók a legfontosabb mérgek adatait nem tüntetik fel a csomagolásokon, ilyen a koffein, az akril amid, az alumínium, a kadmium, az ólom, a metil acetát, a penészgomba és a glutén tartalom. Elgondolkodtató…