A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium kedd este. Megszűnik viszont 2023-ban a hiteltörlesztési moratórium – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott: az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet.  “A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot” – tartalmazza a közlemény.

Az AKI piaci árinformációs rendszer adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet – írta a tárca.

A közlemény szerint Nagy István kifejtette: az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy

a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek.

Ennek a kötelezettségnek a betartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartják, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogják meghozni – idézték a közleményben Nagy Istvánt.

Megszűnik a hiteltörlesztési moratórium!

A moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent, így a kormány nem hosszabbítja meg a moratórium év végéval lejáró hatályát

– jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az indoklásban kifejtik, hogy az átmeneti fizetési moratóriumot 2020. márciusában vezették be, amely valamennyi lakossági és a vállalati ügyfélre egyaránt vonatkozott.

A kormány továbbra is segítséget nyújt a tartozás visszafizetésében, a törlesztőrészletek ugyanis a moratórium kivezetése után sem emelkedhetnek.

A közlemény felidézi, hogy a moratóriumot 2020 év vége helyett előbb 2021 júniusáig, majd 2021 október végéig hosszabbították meg. A járványhelyzet gazdasági hatásainak enyhülésével párhuzamosan, 2021. novembertől a fizetési haladék célzottan, már csak egyes kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket váró és nevelő adósok, közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük), valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest) számára maradt elérhető, amennyiben nyilatkoztak rászorultságuk indokoltságáról előbb 2021. október végéig, majd 2022. július végéig.