A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.

A 17 tagú bírói kar határozata azt is kimondja, hogy Mianmar köteles minden olyan bizonyítékot megőrizni, amely alátámaszthatja, hogy népirtás kategóriájába tartozó cselekedetet követtek el.

A bírói kar elnöke, Juszuf Abdulkavi az ítélet kihirdetésekor elmondta: “A rohingjákat még mindig fenyegeti a népirtás veszélye. Mianmarnak mindent meg kell tenni, hogy ezt megakadályozza.”

Az ENSZ-bíróság továbbá úgy találta, hogy “nem elégségesek” azok a mianmari intézkedések, amelyekkel a rohingják Bangladesből való hazatérését próbálják előmozdítani.

A most kihirdetett határozathoz vezető jogi keresetet az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében Gambia nyújtotta be tavaly novemberben a délkelet-ázsiai ország ellen, azzal vádolva Mianmart, hogy megsértette a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményt. Gambia főügyésze és igazságügyi minisztere a kereset beadásakor a “nemzetek lelkiismeretén esett foltként” jellemezte a Mianmarban folyó eseményeket, és mielőbbi döntéshozatalra ösztönözte a hágai bíróságot.

A most bejelentett határozat szerint az ideiglenes érvényű intézkedéseknek korlátozniuk kell a mianmari katonaság tevékenységét is mindaddig, amíg a hágai pert véglegesen le nem zárják. Mianmarnak négy hónap múlva jelentést kell készítenie a bíróság számára arról, hogy teljesítette-e a döntésben elrendelteket. A rohingja menekültközösségek örömüket fejezték ki a döntés hírének hallatán világszerte.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 000 rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar egyelőre tagadja a népirtás vádját.

Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője részt vett a tárgyalásokon, és arra kérte a bíróságot, hogy ejtse a vádat. Csütörtökön, csupán percekkel a bíróság határozatának felolvasása előtt a Financial Times című napilap közölte Szú Kjí cikkét, amelyben elismerte, hogy követtek el háborús bűncselekményeket a rohingják ellen. Mint írta, a vizsgálatot elvégző független vizsgálóbizottság alaposabb munkát végzett, mint a világ bármely más tényfeltáró szervezete. A bizottság által megszerzett bizonyítékok és a mianmari nyomozáshoz, illetve igazságügyi eljáráshoz adott ajánlások egyértelműek – állapította meg. Emlékeztetett arra azonban, hogy a vizsgálóbizottság is felhívta a figyelmet egyes tanúvallomások lehetséges pontatlanságára és eltúlzottságára.

A Nemzetközi Bíróság határozatai kötelező erejűek, fellebbezni nem lehet ellenük. A bíróságnak nincsenek eszközei arra, hogy kikényszerítse az ítéleteiben foglaltakat, de felkérheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát a határozatok teljesítésének betartatására.