A minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. (X)

Novák Katalin emlékeztetett: a nemzeti konzultációt kitöltők 94 százaléka egyetért a minimálbér összegének emelésével, ezért a kormány támogatja, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér Magyarországon.

“Ha ez megvalósul, a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz” – mondta.

Hozzátette: a gyed 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedne, a hallgatói gyed pedig a bevezetéskori összeg duplája lenne.

A miniszter a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről azt mondta: az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a kisvállalkozók és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók is visszaigényelhetik a tételes adójuk negyedét.

Az intézkedés 1,9 millió szülőt érinthet, és 600 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek – emelte ki, hozzátéve: egy adózó legfeljebb 800 ezer forintot igényelhet vissza.

Mind a két szülő visszaigényelheti az adót, de még tartanak az egyeztetések a részletszabályokról, így azokról később adnak tájékoztatást.

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja – amelyben legfeljebb 70 millió forint, 2,5 százalékos kamatozású hitel igényelhető energiatakarékos otthon építése esetén – és az ehhez kapcsolódó kamatmentes, zöld csok-kölcsön.

Jelenleg továbbra sem terveznek szigorítani a járványügyi intézkedéseken, de ha szükség lesz rá, várhatóan a védettségi igazolvány használatát vezetik majd be – tudatta, hozzátéve: az iskolákban főszabály szerint tantermi oktatás van, de az intézményvezetők szükség esetén hozhatnak szigorúbb szabályokat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány gondolkodik-e a pedagógusok béremeléséről, azt válaszolta: a kormány dolgozik rajta, hogy még ebben a ciklusban legyen béremelés a pedagógusoknak is.

Novák Katalin beszélt arról is: a családtámogatások alkotmányos védelmére azért van szükség, hogy egy új kormány összeállása esetén ne lehessen “szétverni a családtámogatások rendszerét”.

“Ha Magyarországon továbbra is polgári kormányzás lesz, tovább bővül majd a támogatások köre” – mondta a miniszter.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke az eseményen gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: fontos üzenet, hogy a koronavírus-járvány után a gazdaság erősödéséből közvetlenül részesülhetnek a családok.

A minimálbér növekedése a családok életminőségének javulásához járulna hozzá, és csökkentené a gyermekvállalással kapcsolatos félelmeket is. A Zöld otthon program és az ahhoz kapcsolódó zöld csok-kölcsön pedig lehetőséget ad arra, hogy a nagycsaládosok is még környezettudatosabban élhessenek – mondta az elnök.