Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyta hétfőn azt a törvényt, melynek értelmében jövő évtől jelentősen megnövelik a minden gyermek után járó havi pénzügyi támogatást.

Az államfő a Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Marlena Malag szociális és családügyi miniszter részvételével a közép-lengyelországi Tarczyn városban tartott ünnepi rendezvényen írta alá a vonatkozó jogszabályt.

A parlamentben júliusban megszavazott törvény értelmében

jövő év elejétől a jelenlegi 500 zlotyról (mintegy 44 ezer forint) 800-ra (mintegy 70 500 forint) emelik a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást.

Beszédében Andrzej Duda kiemelte: Lengyelországnak társadalmi, demográfiai növekedésre van szüksége, a család pedig a legfontosabb alapja a jövőbeli fejlődésnek, ezért rendkívüli támogatást érdemel az állam részéről.

Közölte: a családtámogatás bővítése 24 milliárd zloty (mintegy 2100 milliárd forint) többletköltséget jelent az állami költségvetés számára. “Nehezen elképzelhető jobb befektetés, mint az, amelyet az emberre, a társadalomra, a családra, a gyermekekre szánunk” – jelentette ki az államfő.

Mateusz Morawiecki megerősítette: a családtámogatás növelésének kiadásait beépítették a jövő évi költségvetésbe.

A családtámogatás növelése a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) őszi parlamenti választásokra szóló programjának része.