Korlátozza a külföldi iskolai csoportos utazásokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2021 novemberétől. Az EMMI döntése értelmében a koronavírus veszélyhelyzetre tekintettel az iskoláknak engedélyhez kell folyamodniuk, ha határon kívülre terveznek kirándulást.

Az EMMI közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint

“az Operatív Törzs döntése értelmében 2021. november 2. napját követően külföldre történő csoportos, iskolai szervezésű utazás megvalósítása csak az oktatásért felelős miniszterhez benyújtott kérelem alapján kiadott egyedi engedéllyel lehetséges.”

Erről a közelmúltban minden hazai általános és középfokú oktatási intézmény levelet kapott a minisztériumtól. A Kásler Miklós miniszter által jegyzett, 2021. október 20-dikán kelt levél értelmében az egyedi engedély megadására kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha az utazásban érintett valamennyi tanuló rendelkezik védettséggel és az utazás igazoltan nem mondható le vagy nem halasztható el pénzügyi veszteség nélkül.

A rendelet bizonytalanságot okozott a téli utazások piacán – az utazási irodák és síiskolák is tartanak attól, hogy az EMMI döntése megnehezíti a külföldi diák sítáborok szervezését is.