Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Március 7. hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Kivezetik azt a szabályt is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást

– jeéentette be Gulyás Gergely, aki két területet említett ezen szabályok alól kivételként, a szociálisat és az egészségügyit.

Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is.

A miniszter azt mondta,

fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, a többi között a lehetséges hatodik hullám veszélye, valamint a kormány cselekvőképességének fenntartása miatt.

Hozzátette: a jövő heti parlamenti ülést követően április végéig, május elejéig nem lesz parlamenti ülés, ezért ha bármilyen intézkedésre szükség van, akkor a kormány cselekvőképességének a járványügy területén is fent kell maradnia.

Gulyás Gergely közölte, nem tudják, hogy lesz-e a járványnak hatodik hulláma, ha szükséges, akkor ezeket a szabályokat lehet, hogy újra be kell vezetni. Ma a virológusok optimistábbak, mint bármikor korábban: részben nem biztos, hogy lesz újabb hullám, de ha lesz, akkor abban a vírus tünetei enyhébbek lehetnek, mint a korábbiakban voltak – magyarázta.