Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a büntetés-végrehajtási (bv-) szervezetnek a percdíjak csökkentésére tett intézkedését, amely szerint novembertől hat forinttal csökkentek a fogvatartottak telefonhívásainak percdíjai.

Az ombudsmani hivatal csütörtöki közleményében azt írták: az alapvető jogok biztosa szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) érdemben reagált a magas percdíjakról szóló jelentésében foglaltakra.

Az alapvető jogok biztosa korábban megállapította, hogy

a büntetés-végrehajtás alatt állók telefonos kapcsolattartásának hatályos szabályozása, különös tekintettel az irányadó díjtételekre, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapvető jog sérelmét idézheti elő.

Az alapvető jogok biztosa ezért 2021 nyarán felkérte a bv országos parancsnokát, hogy egyeztessen a mobil- és közösségi telefonhívások percdíjainak csökkentéséről. Ennek is köszönhetően

novembertől hat forinttal csökkentek a fogvatartottak telefonhívásainak percdíjai.

Az ombudsman felkérte arra is a parancsnokot, hogy fontolja meg olyan szabályozás kialakítását, amely a nehéz anyagi körülmények között élő fogvatartottak számára is garantálja a magán- és családi élethez, valamint a védelemhez való jog minél teljesebb körű érvényesülését, és lehetővé teszi az elektronikus kapcsolattartás biztosítását, kiszélesítését.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka arról tájékoztatta az ombudsmant – olvasható a közleményben -, hogy az erre vonatkozó szabályozás módosítását tervezik. A tervek szerint a “szigorúbb rezsimbe sorolt” fogvatartottaknak, indokolt kérelemre engedélyezhetővé válik az elektronikus kapcsolattartás havonta egy alkalommal, legfeljebb harminc perc időtartamban.

Az alapvető jogok biztosa a fentieken túlmenően felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát arra is, hogy a percdíjakat lehetőség szerint évente vizsgáltassa felül.