Orbán Viktor május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. A miniszterelnök ezt a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában közölte, jelezve, nagyon sok és mérvadó változás következik, mint ahogy a világban is sok és mérvadó változás történt.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a kereszténydemokrata-nemzeti kormányok úgy jönnek létre, hogy megpróbálják megérteni a következő négy év kihívását.

A miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, kijelentve: az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

Hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke “akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet”. “Egy háború idején ennek súlyos következményei vannak” – tette hozzá.

Kifejtette: akinek van tengere, vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincs ilyen lehetőségük. Magyarországra orosz vagy bármilyen olaj kizárólag csővezetéken érkezhet, a csővezeték “egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon”, ez egy adottság – magyarázta. Hozzáfűzte: olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni.

A miniszterelnök kiemelte:

az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, “a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Orbán Viktor azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség. A szükséges beruházásokhoz kell öt év. “Erre van pénzünk, mert az EU erre ad, bár csak papíron van meg ez a pénz, mert eddig nem adták ide, amíg azt nem adják ide, addig hozzá sem tudunk kezdeni” ehhez a munkához. “Vagy máshonnan kell pénzt szereznünk, mondjuk a pénzpiacról” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, “a háború pedig most van”.

Közölte: ha látjuk, hogy mi az a javaslat, amely megfelel a magyar érdekeknek, “akkor természetesen örömmel tárgyalunk. De az a javaslat, amely az asztalon van, létrehoz egy magyar problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz a megoldására” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen, “úgyhogy ezt a javaslatot postafordultával vissza is küldtem az elnök asszonynak átdolgozásra, várjuk az új javaslatot”.

Megjegyezte:

a bizottság javaslata olyan helyzetet idézhet elő, hogy egész egyszerűen nem lesz Magyarországon üzemanyag, és nem lesz jó néhány olajból származó, az ipar számára fontos termék sem.

A miniszterelnök úgy folytatta, eleve nem jó eszköz a szankciók bevezetése, de Magyarország vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre. Ezért a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de világossá tette, hogy lesz egy vörös vonal: az energiaembargó – mutatott rá.

Azt is megjegyezte, hogy

az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill patriarchát is a szankciós listára akarják tenni, de “mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek fel” erre a listára, mert ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, az pedig szent és sérthetetlen.

Azt is kijelentette, hogy “a béke oldalán állunk és segítünk.” Célnak nevezte, hogy a felek mihamarabb kössenek azonnali tűzszünetet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében ment a háború kitörése előtt Moszkvába, ahol a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel.

Megerősítette, Magyarországnak – amely ugyanakkor történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja – ebből a háborúból ki kell maradnia.

Közölte: az egész magyar társadalom megmozdult, “a magyarok zárójelbe tették azt, hogy hogyan bántak az ukránok a magyarokkal a megelőző években, mert most a szenvedő embert látjuk”.

A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk ahhoz, “aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország szomszédja” – értékelt.

A miniszterelnök rámutatott: “Kárpátalja lőtávolságon belülre került”, mert valaki szállított vagy szállítani készült fegyvereket, és az oroszok azokat a közlekedési csomópontokat, ahol az ilyen átrakodás, szállítás történik, ki fogják lőni.

Orbán Viktor közölte:

május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. “Nagyon sok és mérvadó változás következik, mint ahogy a világban is sok és mérvadó változás történt”

tett hozzá.

Hangsúlyozta: a kereszténydemokrata-nemzeti kormányok úgy jönnek létre, hogy megpróbálják megérteni a következő négy év kihívását.

A migránsnyomás elleni védekezést erősítenünk kell – jelentette ki, hozzátéve, “a pandémia még nem ment el”, és a világ nincs felkészülve egy ilyen járványra, ahogyan a háború is jelen van. “Olyan kormányt kell alakítani, ami ezekkel szemben képes megvédeni Magyarországot” – mondta Orbán Viktor.