Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) június 8-án nyilvánosságra hozott, 2021-és éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (35%) jelentősen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 67 %-ában emelt vádat 2017 és 2021 között. Évről évre folyamatosan csökken az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma.  Minden igazságügyi ajánlást nyomozás követ Magyarországon – szögezi le a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.

A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettségePolt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

“Nincs olyan igazságügyi ajánlás, amelyben ne indult volna nyomozás, amellyel érdemben ne foglalkoznának a magyar hatóságok”

– hangsúlyozza a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Az OLAF legutóbbi, 2021-re vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy

a magyar ügyészség az OLAF ügyek 67 %-ában emelt vádat. Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35%-os uniós átlagnak.

Az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás. A legutóbbi három év valamennyi ajánlása kapcsán folyamatban volt már a nyomozás.

Az igazságügyi ajánlások száma évről évre csökken. Míg 2016-ban még 10, addig az elmúlt két évben már csak 2-2 ajánlás érkezett.

“A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók” – emeli ki a Legfőbb Ügyészség közeléményében.

Az OLAF és a magyar ügyészség eddigi együttműködését 2022. februárjában munkamegállapodás formájában is rögzítette. A közös érdekek és célok alapján történt munka kereteit azóta a munkamegállapodás formálisan is biztosítja.