Több mint félmilliárdos vagyoni hátrányt okozott 4 férfi az uniós támogatási rendszert kijátszva, játszóterek felújítására vonatkozó valótlan árajánlatok alapján. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre.

A vádirat lényege szerint egy 59 éves férfi, aki egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, illetve meglévő ilyen játszóterek korszerűsítésére, amely keretében a támogató hatóság az összes kiadás 100%-át megtéríti. A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni, amelyből jogtalan haszonra tesz szert. Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget. A pályázatíró cégtől 5000 főnél kevesebb lakosú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, a településnek lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg. A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől és ezeket felhasználva, pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést 60 önkormányzat esetében ténylegesen sokkal kisebb ráfordítással valósították meg, azonban a számlákat a piaci árat jelentősen meghaladó összegekről állították ki, és azokat így nyújtották be a kifizető hatóságnak. A vádlottak ezzel részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25 % arányban finanszírozták.

2009-2013. között a vádlottak közül hárman 536 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak, negyedik társuk közel 187 millió forint vagyoni hátrány okozásában működött közre.

A több mint 450 oldalas vádirat részletesen bemutatja az ügyészség szerinti elkövetést.

Az OLAF vizsgálta a támogatásokat és ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – minden OLAF ajánlás alapján büntetőeljárást indít, így tett jelen ügyben is.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által széleskörűen lefolytatott nyomozás eredményeképpen különösen jelentős, illetve egy terhelt esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt. Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, ezen túl tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.

Magyarország Ügyészségének és az OLAF-nak a kapcsolatát mutatja be a Legfőbb Ügyészség videóüzenet, mely ITT megteinthető.

Az 59 éves férfi jelenleg más ügyben letartóztatásban van, társai szabadlábon védekeznek.