Év eleje óta közel 4500 alkalommal ítélte el a brüsszeli munkaügyi bíróság a menedékkérők befogadásával foglalkozó belga szövetségi ügynökséget, a Fedasilt, amiért nem biztosított megfelelő elhelyezést a menedékkérőknek – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap pénteken.

Azok a menedékkérők, akik nem kapják meg az őket megillető befogadási feltételeket, a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak azok kikényszerítése érdekében. Különböző menekültügyi szervezetek hónapok óta panaszkodnak arra, hogy olyan embereknek, akiket a nemzetközi jog értelmében megillet a megfelelő ellátás, a Fedasil nem ad férőhelyet. Ez részben annak tulajdonítható, hogy az ügynökség előnyben részesíti a gyermekes családokat, például az országba egyedül érkező férfiakkal vagy olyanokkal szemben, akik más országban is nyújtottak be menedékkérelmet – írta a napilap.

A The BrusselsTimes hírportál szerint

a Fedasil belga befogadóközpontjai a férőhelyek hiánya miatt nem képesek megbirkózni a menedékkérők elszállásolásával, ennek következtében közel 5000 ember alszik az utcán.

Belgiumban tavaly októberben kezdődött a menekültügyi válsághelyzet. Az ezt megelőző időszakban – 2014 és 2019 között – a munkaügyi bíróság évente nem több mint 40 panaszt kapott az elhelyezéseket illetően.

A bíróság arra kötelezte a szövetségi kormányt, hogy 5000 eurót fizessen minden olyan munkanap után, amely alatt legalább egy személynek nem biztosítottak szállást.

A The BrusselsTimes emlékeztetett arra, hogy a menekültügyi ügynökség kapacitásai leterheltek, és a kormány eddig nem adott érdemi választ a válsághelyzetre.