Büntetése felének letöltése után, pénteken szabadlábra helyezték Gary Glittert, akit 2015-ben 16 év börtönre ítéltek gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt.

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt 78 éves angol rockveterán – akinek eredeti neve Paul Gadd – a vád szerint három gyermekkorú leány sérelmére követte el a terhére rótt bűncselekményeket 1975 és 1980 között.

Glitter ellen gyermekek elleni nemi erőszak többrendbeli kísérlete, illetve tényleges nemi erőszak címén emeltek vádat, és a londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke nyolc éve bűnösnek mondta ki az egykori énekest.

A bíróság ezután rótta ki rá a 16 év szabadságvesztést.

A vádpontok egyike szerint Glitter 1977-ben egy 12 éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesített, miután pezsgővel leitatta. Egy másik áldozata nyolcéves volt, amikor 1975-ben megpróbálta megerőszakolni.

Glitter a per során végig tagadta a bűncselekmények elkövetését, és azzal vádolta egykori áldozatait, hogy kitalálták a szexuális támadásokról szóló történeteket.

Gary Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnamban 2006-ban három év börtönre ítélték azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal hált.

A volt rocksztárt előzőleg, 1998-ban, egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte személyi számítógépét, és az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépre tárolva.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.

Gary Glittert 2012-ben vették ismét őrizetbe gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények gyanújával. Az ellene indított eljárás annak a kiterjedt nyomozásnak a része volt, amelyet a Scotland Yard a BBC brit közszolgálati médiatársaságnál akkoriban kirobbant súlyos pedofilbotrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Savile-ügy vizsgálata során került a hatóságok látókörébe Gary Glitter is, miután egy tanú elmondta, hogy látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile öltözőjében a BBC londoni székházában.

Pénteken bejelentett szabadlábra helyezése után a londoni igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Gary Glitter ezután is szoros rendőri felügyelet alatt marad. A BBC úgy értesült, hogy a volt énekesnek folyamatosan elektronikus nyomkövetőt kell viselnie.

A szexuális bűncselekményekért elítélteknek az angol-walesi törvények alapján hatósági engedélyt kell kérniük, ha külföldre akarnak utazni, nem találkozhatnak felügyelet nélkül gyermekekkel, és a rendőrség internethasználatukat is korlátozhatja.