Eddig öt személy előzetes letartóztatását rendelte el az ankarai és az isztanbuli bíróság, mert a közösségi oldalukon viccelődtek a Kahramanmaraş-központú törökországi földrengés áldozatain és újabb rengésekért imádkoztak Allah-hoz. 

Törökországot és Szíriát hétfőn hajnalban rázta meg egy páratlan intenzitású, a Richter-skálán 7,8 erősségű földrengés. A halottak száma már megközelíti a 11 ezer főt – ebből több mint 8500 fő török áldozat. A sérültek száma meghaladja az 50 ezer főt.

A török biztonsági főigazgatóság Twitteren szerda délután közzétett bejegyzése szerint eddig összesen “202 provokatív poszt miatt 18 személyt vettek őrizetbe”, közülük 5 személyt letartóztattak.

Két kollégista diáklányt azután vett őrizetbe az Ankarai Biztonsági Igazgatóság, miután élőben imádkoztak Allah-hoz egy újabb földrengésért. A 17 és 21 éves nők azt mondták:

Istenem, adj még egy földrengést ennek az országnak! Remélem lesz még földrengés! Váljék ez a hely egyenlővé a földdel!”

A közvetítést a közösségi médiában felháborodás és komment-cunami követte – ez hívta fel a török hatóságok figyelmét az emberi méltóságot és a kegyeleti jogot súlyosan sértő cselekményre.

Forrás: Facebook

Egy másik nőt szintén a közösségi oldalán közzétett videója miatt vett őrizetbe az ankarai bíróság. Ceren Özkayalar (41) fodrász provokatív beszédet mondott a Kahramanmaraş-központú földrengésekről, élő közvetítésében tánccal gúnyolódva ünnepelte a földrengést:

“Kahramanmaraş elpusztult, Adana elpusztult, Gaziantep elpusztult. Emberek milliói haltak meg. Lehet, hogy azok, akik itt élőztek szintén már halottak. Uram, ezt jól eltaláltad! Csókolom!”

Özkayalar előzetes letartóztatását Çağlayan bírósága rendelte el.

“Meg voltam zavarodva. Fel sem fogtam mi történt valójában. Nagyon sajnálom, amit tettem, elnézést kérek mindenkitől. Nincs más mondanivalóm” – mondta az asszony a bíróságon.

Forrás: Facebook