“Augusztustól már 15 százalékos élelmiszerár-akciók védik a családokat és a nyugdíjasokat” – mondta a kormányszóvivő kedden a Facebookon megosztott videójában.

Szentkirályi Alexandra a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta: az immár másfél éve tartó háború és a “brüsszeli szankciók” miatt megemelkedett inflációt sikerült “csökkenő pályára” állítani.

“Az egyik ilyen inflációt csökkentő intézkedés volt a másfél éve bevezetett élelmiszerárstop, amely – a szóvivő szerint – már betöltötte a küldetését, ezért július végével ki lehet vezetni.”

Hozzátette: Júniustól – a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében – az élelmiszerüzleteknek kötelező minimum 10 százalékos árakciókat írt elő a kormány. Ezek az élelmiszerár-akciók rendben és eredményesen zajlanak.”

Szentkirályi Alexandra új intézkedésnek nevezte, hogy az árakciókban a kedvezmény mértéke még nagyobb lesz:

“augusztustól már 15 százalékos élelmiszerár-akciók védik a családokat és a nyugdíjasokat.”

A kormány arról is döntött, hogy

a kiskereskedelmi üzletek a korábbi nyolc árstopos termékfajta közül “két termékfajta esetében valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel, legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz képest kell biztosítani”

– jelezte a kormányszóvivő.

Az intézkedés így amellett, hogy alacsonyabb árat biztosít az alapvető élelmiszerekre, “jelentősen kibővíti az eddigi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat” – fűzte hozzá.

“A kormány tehát továbbra is védi a családokat, a nyugdíjasokat a háború és a szankciók okozta megemelkedett élelmiszeráraktól és folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra a videóban.