Mi, emberek, hajlamosak vagyunk azt hinni néha, hogy majd mi leszünk a kivétel, ami erősíti a szabályt, hogy majd pont minket nem ér utol a baj. Vannak az életnek olyan területei, ahol működik ez a stratégia, ugyanakkor ha szürkehályogról van szó, akkor nem ez lesz a járható út. Hogy elkerülhető-e mégis valahogyan a szürkehályog, arról bővebben a cikkben lehet olvasni. (X)

A szürkehályog (orvosi nevén “cataracta”) olyan sok embert érint, hogy akár népbetegségnek is nevezhetnénk, és aki megismeri a kialakulás okait, az egyből meg is érti, miért küzdenek ennyire sokan ezzel a szembetegséggel.

Mitől alakul ki a szürkehályog?

Bár léteznek hajlamosító tényezők, a szürkehályog kialakulásának legfőbb oka egészen prózai: öregszünk. Ahogy mondjuk a bőrünk ráncosodik, úgy a szemünk is megérzi az évek múlását. A szemlencse fokozatosan veszít a rugalmasságából és sajnos hajlamos a hályogosodásra is. Ez azt jelenti, hogy az átlátszó, víztiszta szemlencse belső egyensúlya felborul, így a lencse tisztasága, áttetszősége csökken, elszürkül és így már nem engedi át akadálytalanul a fényt. Bizonyos esetekben külső behatás (sérülés) okozza a szürkehályogot, de hajlamosító tényező lehet például a dohányzás, az antioxidánsokban szegény étrend, az erős fényterhelés és a cukorbetegség is.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog első tüneteit könnyű nem tudomásul venni, hisz a legtöbben legyintenek arra, hogy egy kicsit rosszabbul látnak, hogy több fényre van szükségük az olvasáshoz, rosszabbul látnak éjszaka vagy picit homályosabbnak érzik a képet. A tünetek azonban idővel felerősödnek, és a kezeletlen szürkehályog akár vaksághoz is vezethet. Alapszabály a tünetek észlelése esetén, hogy már a legelső tünetek megjelenésekor érdemes felkeresni egy tapasztalt szakorvost – mondjuk a Focus Medicalban.

Vajon kezelhető a szürkehályog?

A szürkehályog régóta gyógyítható, de tény, hogy a múltban nem voltak túlzottan barátságosak a módszerek. Ezzel szemben manapság már rutinműtétnek számít a szürkehályog kezelés, és kifejezetten kíméletesnek is. Bár keringenek a neten olyan tévhitek, hogy más módon is kezelhető a szürkehályog, az igazság az, hogy nem, és valóban csak a szürkehályog műtét oldhatja meg ténylegesen a problémát. Az egyedüli megoldást az elszürkült szemlencse fájdalommentes eltávolítása jelenti, amelyet egy modern, szövetbarát műlencsével helyettesítenek (olyannal, amilyet választottunk).

Szóval akkor elkerülhető a szürkehályog?

A rövid válasz az, hogy nem. Nem létezik jelenleg olyan csodamódszer, amely garantálni tudná, hogy soha ne alakuljon ki a szürkehályog. De nem szabad csüggedni, hisz a szürkehályog műtét gyors, hatásos és fájdalommentes megoldást jelenthet erre a szembetegségre.