Az ashwagandha, más néven indiai ginzeng egy évszázadok óta az ajurvédikus orvoslásban használt gyógynövény. Manapság számos étrend-kiegészítőt gyártanak belőle, és előszeretettel alkalmazzák többféle egészségügyi nehézség megoldására. (X)

A Biobarátnál is megvásárolható ashwagandha kapszula szedése sok mindenkinek javasolt, legalább öt okot fel tudunk sorolni arra, hogy miért érdemes beépíteni a mindennapjainkba.

Az ashwagandháról röviden

India és Észak-Afrika egyes régióiban honos ez a gyógynövény, melynek a gyökerét használják gyógyászati célokra a keleti medicinában. Ez az egyik legelterjedtebb növény az ajurvédikus orvoslásban, nevét a szanszkrit nyelvből kapta, az “ashva” azt jelenti, hogy “ló”, a “gandha” pedig hogy “szag, illat”, állítólag a növény gyökerének jellegzetesen földes, lószerű illatára utalva. Kivonatából port, kapszulát és más termékeket is gyártanak, amelyeket a bioboltokban, gyógyszertárakban, étrend-kiegészítőket forgalmazó szaküzletekben is megtalálunk.

Íme az öt ok, amiért szedni érdemes

  • Stressz és szorongás csökkentése: korunk egyik népbetegsége a szorongás, melyet az adaptogénként ismert ashwagandha segíthet eloszlatni. Tanulmányok mutatták ki ugyanis, hogy szedése csökkentheti a kortizol szintjét, azét a stresszhormonét, mely felelős a depresszió és a szorongás tüneteiért.
  • A kognitív funkciók javítása: egyes kutatásokból az derült ki, hogy e gyógynövény és a belőle készült termékek, étrend-kiegészítők javíthatják a memóriát, a koncentrációt, rövidíthetik a reakcióidőt. Ezenkívül segíthet megvédeni az agysejtjeinket a károsodástól, késleltetve ezzel a kognitív hanyatlást.
  • Az izomerő és az állóképesség növelése: a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron szintjének növelésével hatással lehet az izomtömeg növelésére, csakúgy, mint az erőére. Ezek mellett a fáradtságot is csökkentheti, és javíthatja az állóképességet.
  • Az immunrendszer erősítése: kutatások igazolják továbbá, hogy az ashwagandha szedése csökkentheti a fertőzések számát és súlyosságát, vagyis az alapvető egészségszintünkre is hatással van.
  • Alvásjavítás: mivel nyugtató hatással bír, az alvásminőséget is javíthatja, lecsökkentve az éjszakai ébredések számát.

Mire jó még az ashwagandha rendszeres szedése?

A fent felsoroltak a legfőbb okok, de ezeken kívül más dolgokra is jó. Például a vércukorszintet és a pajzsmirigybetegek TSH-értékeit az egészséges tartományba képes terelni, csökkenti a vérnyomást és a rákos megbetegedések gyógyulási esélyeit is javíthatja. 

Felszabadítja a mellékveséket a túlterheltség alól, vizelethajtó hatással bír, továbbá a férfi szexuális teljesítményre is serkentő hatással lehet.

Azonban mielőtt szedni kezdenénk, érdemes házi orvossal konzultálni.