Kész megállapodást kötni az EU alkotmányáról Lengyelország – jelentette ki Aleksander Kwasniewski. A lengyel államfő szerint a lengyel választók készen állnak az alkotmány elfogadására. Kwasniewski szerint az EU-csatlakozást követően visszaeshet az EU-ellenes populista Önvédelem támogatottsága is.

Népszavazáson döntene az EU alkotmányáról Aleksander Kwasniewski. “Az alkotmányt el lehet adni Lengyelországban, nyugodtan az erősen EU-párti közvéleményhez lehet fordulni” – nyilatkozta a lengyel államfő londoni látogatása előtt a Financial Timesnak.

Az elnök szerint ugyanakkor kétséges, hogy a parlamentben sikerülne-e összekovácsolni az alkotmány elfogadásához szükséges kétharmados többséget. Az EU alkotmánytervezete a decemberi brüsszeli csúcson nagyrészt Lengyelország ellenállásán bukott el, Kwasniewski szerint országa most már hajlandó tárgyalni az egyezségről, mi több, kompromisszumokra is kész.

A megállapodás fejében “biztonsági fékeket” építene be a tervezetbe, lehetővé téve az új szavazási rendszer félretételét “életbevágó fontosságú nemzeti ügyek” esetére. A javasolt biztonsági elemek elegendők lennének a lengyel közvélemény megnyugtatására – mondta az államfő.