Az Európai Bizottság aggódik az uniós alkotmány miatt: Brüsszel szerint félő, hogy a Konvent eredeti tervezetét a tagállamok elrontják, és tart attól is, hogy a ratifikáció megbukik valamelyik tagállamban.

Az alkotmány életbe lépéséhez nem csak a tagállamok vezetőinek jóváhagyására van szükség (ez várakozások szerint a júniusi EU-csúcson megtörténhet), de minden egyes tagállam nemzeti parlamentjének ratifikálnia kell. Sőt, egyes esetekben még népszavazást is kell tartani.

Egy bizottsági szóvivő pénteken elismerte, hogy “tartanak a Nizza-effektustól”, vagyis attól, hogy az alkotmány ugyanarra a sorsra jut, mint elődje, a Nizzai Szerződés, amely majdnem megbukott egy elutasító ír népszavazáson. A Bizottság ezért az javasolja, hogy a ratifikációra minden egyes országban egy nap kerüljön sor, hátha így “valódi európai vita alakul ki, nem egyszerűen nemzeti” – mondta egy szóvivő.

Brüsszel attól is tart, hogy az Európai Konvent által elkészített alkotmányos tervezetet a tagállamok egymás közti egyezkedéseik során elrontják. Pénteken például az tűnt fel a Bizottságnak, hogy egy legutóbbi munkadokumentumban a tagállamok visszacsempészték a nemzeti vétót egy olyan területre, ahol azt már korábban eltörölték: a külföldön dolgozók egészségügyi biztosításáról szóló megállapodások területére.

Egy ír szóvivő azt válaszolta a kritikára, hogy az alkotmányos tervezetet a nyilvánosság teljes bevonásával állította össze a Konvent, és a tagállamok képviselői most már csak hangolják a szöveget, aminek “kilenctizede változatlan maradt”.