Újra támad a kismamák ügyvédje

2004.07. 2. Index / Magyar Hírlap

A Magyar Hírlap szerint a költségvetés számára százmilliárdosra emelkedhet a tét a folytatódó kismamapótlékok ügyében. Az ügy kirobbantója ugyanis az Emberi Jogok Bíróságához benyújtandó kereset megfogalmazásával "ünnepli" az egy éve elindított lavina évfordulóját. Radovics Csilla jóvoltából tavaly kétszázötvenezer család jutott hozzá "elfeledett" járandóságához, a jövőben pedig - reményei szerint - többször ennyien.

Tavaly július 2-án hozta meg a kismamák elmaradt jövedelempótlékaira vonatkozó döntését a Legfelsőbb Bíróság. A lavinaszerű következményekkel járó határozattal kétszázötvenezer szülő jutott hozzá jogos járandóságához, ám a félsikerként elkönyvelhető LB-döntés legalább ennyi családot ki is zárt a pénzhez jutásból.

A nagy vihart kavart pótlékügyet, mint emlékezetes, egy hatályban felejtett rendeletre hivatkozó kaposvári ügyvédnő robbantotta ki. Radovics Csilla három ügyfelének a Somogy Megyei Bíróság tavaly januárban megítélte a kifizetetlen juttatásokat, ám a döntés ellen az állam felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Bár az LB egy évvel ezelőtti ítéletében jogosnak ítélte az anyák keresetét, az ügyvéd által jogosnak tartott öt helyett csak három évre s kamatok nélkül ítélte meg a havi 6700 forintos támogatást. Radovics és ügyvédtársa emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult, de a testület idén januárban elutasította a keresetet. Miután a döntéssel az ügyvédnő szerint a testület egy saját régebbi határozatát "rúgta fenékbe", úgy döntött, nem hagyja veszni a kamatokat.

A Magyar Hírlap értesülése szerint az ügyvéd a jövő héten a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához is beadja majd a pótlékokkal kapcsolatos keresetét. A beadvány szerint az LB egy évvel ezelőtti ítéletében megsértette a tisztességes eljárást, amikor az ötéves kifizetési periódust háromévesre csökkentette, s ezzel jogalkotóként járt el jogalkalmazó helyett. Az érintettek nagy számára való tekintettel Radovics Csilla gyors döntést vár a strasbourgi testülettől, reményei szerint egy éven belül akár meg is születhet az ítélet. Ha a legmagasabb jogérvényesítő fórum helyénvalónak ítéli a keresetet, az a korábbinál is nagyobb csapást jelenthet a költségvetésnek: a három évre megítélt pótlékok eddig több mint harmincmilliárd (más források szerint valójában ötvenmilliárd) forintjába kerültek az államnak. A kamatok megítélése és a jogosultak körének háromról öt évre való kiterjesztése azonban ennek sokszorosára rúghat.

  • kapcsolódó anyagok
GYES