Noha korábban üdvözölte a májusi magyar igent, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a demonstráció kapcsán fontosnak tartotta közleményben elkötelezni magát amellett, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén.

z irányelvtervezettel kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása céljából folyamatos egyeztetések folynak, az IHM támogatja, hogy az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) a következő, jövő heti ülésén a kérdést napirendre tűzi.

Az IHM szerint fontos, hogy az Európai Uniónak jogi és gazdasági szempontból is egyértelmű irányelve legyen a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Alapvető jelentőségű az ország számára, hogy a szabályozás előnyös legyen mind a magyar szoftverfejlesztőknek (jellemzően kis- és középvállalkozásoknak), mind a magyar szoftvervásárlóknak. A tárca álláspontja szerint ezt olyan szabályozás szolgálja, amely biztosítja a versenyt és nem eredményezi sem a szoftverek előállítási költségeinek, sem fogyasztói árainak emelkedését.

Az IHM ezért kezdeményezi az EKTB Szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó munkacsoportjának összehívását, amely felelős a magyar állásponttervezet előkészítéséért. Fontosnak tartják annak eldöntését is, hogy az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának (VT) májusi ülését követően kiadott irányelvtervezete összhangban van-e a fent megfogalmazott magyar érdekekkel, valamint a VT ülésen megfogalmazott elvekkel.

Bővebben:
http://it.news.hu/…_content.php?…