Több szervezet is Damoklész kardjához hasonlítja a szoftverszabadalmakat a magyar gyártók számára. Szerintük ezek engedélyezése versenyképtelenné teszi a hazai vállalkozásokat.

Nem akarunk fizetni a dupla kattintásért! – ez a NETÉRT Egyesület által használt jelmondat is jól mutatja, mekkora felháborodást váltott ki a szoftverszabadalmak kérdése az utóbbi napokban. A tét ugyanis – főleg a felzárkózó országok számára – igen nagy. A szabadalmak európai bevezetésével ugyanis akár a fentebb említett, a számítástechnikában szinte minden felhasználó által már megszokott dupla kattintásért is fizetnünk kellene, hiszen ez is levédhető.

De mi is a probléma a szabadalmakkal? Az unió hatályos szabályozása szerint szoftvereket nem lehet szabadalmaztatni. A vonatkozó jogszabály ugyanis kizárja a szoftverek, a forráskód és a tárgykód szabadalmaztathatóságát, azaz elvileg nem engedélyezi a szoftverszabadalmakat. Az Európai Unióban jelenleg a Berni Konvenció értelmében a szerzői jog garantálja, – sikeresen, és ráadásul teljesen ingyen – a szoftverek, mint szellemi termékek védelmét, így ez a kérdés elvileg meg van oldva. Ennek ellenére – és éppen ez okozza a problémát – az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) már hozzávetőlegesen 30 000 ilyen szabadalmat jegyzett be. Az USA-béli szabályozás a tengerentúlon lehetőséget nyújt a szoftverek szabadalmaztatására, és az ottani nagy szoftvergyártók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az unióra, szabályozásának megváltoztatása érdekében. Céljuk annak elérése, hogy lehetőség legyen az ESZH által bejegyzett szabadalmakban biztosított monopólium felhasználására.

Bővebben:
http://www.fn.hu/cikk.php?…