A brazil szövetségi rendőrség szerint a világon eddig leleplezett internetes kalózok – idegen számítógépes rendszereket feltörő “hackerek” – négy ötöde brazil illetőségű. A másik elsőség, amellyel a legnagyobb dél-amerikai ország szakemberei dicsekedhetnek: a pedofil honlapok kétharmadát is Brazíliában hozzák létre.

E közlésekre az internetes bűnözés témájában megrendezett első világkonferencián került sor – Rio de Janeiro éppen azért lett a tanácskozás színhelye, mert a brazilok élen járnak e műfajban. “Brazíliában az interneten és az elektronikus posta útján elkövetett pénzügyi csalások összege ma már meghaladja a bankok elleni rablótámadások zsákmányát” – szögezte le Paulo Quintiliano, a konferencia koordinátora.

A szakember szerint a bűnözés e válfaja elleni küzdelmet megnehezíti, hogy az informatikai rablóbandák rendszerint az ország területén kívül tárolják információikat. Az eredményes fellépéshez a különböző országok rendőrségeinek össze kellene hangolniuk tevékenységüket – mutatott rá. A konferencia szeptember 16-án zárul.