José Manuel Durao Barroso az Európai Bizottsági új elnöke arra kéri az európai állampolgárokat, hogy az Alkotmányról tartandó népszavazásokon való részvétel előtt alaposan tanulmányozzák át az új alapdokumentum szövegét, és ne csupán a nemzeti politikára támaszkodjanak döntésük meghozatalakor.

Jacques Chirac francia elnökkel Párizsban folytatott megbeszélései után Barroso úgy nyilatkozott, hogy nem helyes, ha az európai szavazók döntését “nemzeti politikai viták befolyásolják”.

A Bizottság új elnöke hozzátette: meggyőződése, hogy az Alkotmány pozitívan járul hozzá Európa életéhez, többek között a demokrácia, a döntéshozatal hatékonysága, Európa a világban betöltött szerepének erősítése vagy az európai szociális modell szempontjából.

Barroso nyilatkozatában azzal a kéréssel fordul az európaiakhoz, hogy gondolkodjanak el azon is: vajon milyen kép alakulna ki a világban Európáról, ha az EU nem tudná ratifikálni az Alkotmányt.

Az Alkotmányról az EU tizenegy tagországában rendeznek népszavazást, és félő, hogy több tagállamban – főleg az Egyesült Királyságban – negatív eredményt hoz a szavazás, amely az egész Uniót válságba sodorhatja.

Mindeközben fontos előrelépésként értékelhető, hogy tegnap – a Barroso által olyannyira elutasított nemzeti politikai viták során – a francia Lionel Jospin korábbi szocialista miniszterelnök kijelentette, hogy az igen szavazatok mellett kampányol majd. Kijelentése azért is alapvető jelentőségű, mert az ellenzéki szocialista párt erősen megosztott a kérdésben: François Hollande szocialista pártelnök támogatja, míg helyettese, Laurent Fabius ellenzi a szöveg elfogadását.