Az Axelero évente százmillió forintot fordít a kéretlen emailek szűrésére, mondta Tüdős András, a társaság informatikai igazgatója csütörtökön.

Az internet napi levélforgalma világszerte kétszázmilliós, amelyből nyolcvanmillió kereskedelmi célú és olykor vírussal, trójai kémprogramokkal is fertőzött. Ez utóbbiaknak körülbelül a hetven százalékát tudják kiszűrni a szolgáltatók. Az Axelero beruházásra évente mintegy egymilliárd forintot költ, ennek felét hardverre, míg a másik felét szoftverre és egyéb beszerzésekre fordítja. Az vállalat két éve foglalkozik aktív spamszűréssel, ami a biztonságra fordítható évi kétszázmillió forintos büdzséjének felét elviszi.

Problémát okoz, hogy a spamok 99,9 százaléka idegen nyelvű és eredetű, azaz a magyar nyelvű és a magyar elektronikus kereskedelmi jogszabályokba ütköző hányad elhanyagolható.

Tüdős András szerint állami szabályozással nem lehet a külföldről érkező spamok vagy vírusok ellen sikeresen fellépni, mert a technikai fejlődés mindig gyorsabb, mint a jogalkotás, másrészt a személyes adatok védelme nem teszi lehetővé a levelek tartalmi szintű szűrését. A spamok ellen védekezhet az internet-szolgáltató, ám a tapasztalatok szerint a szerveroldalon ennek hatékonysága mindössze 40-50 százalékos. Az ügyfél számítógépét védheti fizikai és szoftver tűzfallal, továbbá folyamatosan frissített vírusvédelemmel.