259 eljárást folytatott le a Gazdasági Versenyhivatal

2005.01. 2. Magyarország.hu

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint a múlt évről áthúzódó ügyekkel együtt 259 versenyfelügyeleti eljárást folytattak le 2004-ben. Ezek közül a fogyasztók megtévesztése miatt 80, erőfölény miatt 49, kartell-megállapodás alapján 49, fúzió ügyében 81 eljárás indult. Határozattal lezártak 165 ügyet, folyamatban van 94, szüneteltetnek 2 ügyet.

A határozatok közül 42 a fogyasztók megtévesztése miatt állapított meg törvénysértést, 258 millió forintos bírságot kivetve. Erőfölényt 6 határozat minősített törvénysértésnek, 165 millió forintos bírságot kiszabva.

A kartell-megállapodások törvénysértését 7 határozat állapította meg, a bírság elérte a 8 milliárd 199 millió forintot, a fúzió általi törvénysértés ügyében hozott 2 határozat bírságösszege csaknem 5 millió forint volt. A rekord összegű, 7,43 milliárd forintos bírság kiszabásával az autópályakartell-ügy vonta magára leginkább a közvélemény figyelmét. A versenytanács ugyanakkor magas bírságot szabott ki más kartellügyekben is - jegyzi meg a versenyhivatali közlemény.

A hivatalban szeptembertől fogyasztói iroda működik, a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos ügyek egyre nagyobb fontossága miatt. A versenytanácsi határozatokban alkalmazott bírságolási politika a jogsértések szankcionálásán túl a versenyszabályok betartására, a hasonló jellegű jogsértések elkerülésére kívánja késztetni a piac szereplőit.

A közlemény utal arra, hogy az idén fejeződött be az Egyesült Államok versenyhatóságai és a Gazdasági Versenyhivatal által közösen szervezett, négy évig tartó nemzetközi versenyjogi szeminárium.
Új feladatként jelentkezik 2005-ben az OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ létrehozása és működtetése. Az intézmény feladata a régióban található versenyhatóságok munkájának segítése a versenyt érintő jogszabályok előkészítése során.

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH