A tagállamok nemrégiben kezdek hozzá az Alkotmányszerződés népszerűsítéséhez állampolgáraik körében, de máris felmerült, hogy a szerződés egyik lényegi elemét meg kell változtatni.

José Manuel Durão Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Le Figaro-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a török tagság és a törökök majdani szavazati ereje által kiváltott francia félelmek miatt elképzelhető, hogy megváltoztatják a nehezen kialkudott szabályokat.

„Ha szükséges módosítjuk a szabályokat (a török tagsággal kapcsolatban), de ez ma nincs napirenden.”- mondta Barroso.

A Bizottság elnöke a szavazati arányok rendszerére utalt, melyet a tagállamok csak hosszas vita után fogadtak el. Az EU vezetői végül az ún. kettős többség elve mellett döntöttek, mely szerint a döntésekhez a tagállamok 55 százalékának szavazat szükséges, melyek az EU lakosságának 65 százalékát képviselik.

Amikor Törökország csatlakozik az Európai Unióhoz, amely 2015 előtt nem várható, a török népesség meghaladja majd Németország népességét, amely jelenleg az EU legnagyobb tagállama.

A tagállamok decemberben döntöttek arról, hogy 2005 októberében megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Franciaországban azonban a lakosság nagy része ellenzi a török tagságot, amely nagymértékben befolyásolhatja az Alkotmányról való népszavazás eredményét. Az Alkotmányszerződés módosításáról szóló hírek feltüzelhetik az euroszkeptikus erők kampányát is.

Az Alkotmányszerződés módosításához a tagállamok egyhangú döntése szükséges.