“Akarja-e Ön, hogy az Egyesült Királyság jóváhagyja a szerződést, amely alapja az Európai Unió alkotmányának?” – erre a kérdésre kell majd válaszolniuk a szavazóknak a brit kormány szerdai közlése szerint. A törvényjavaslatot Jack Straw külügyminiszter terjesztette a brit parlament elé; s amennyiben a képviselők megszavazzák, 2006 elején sor kerül a referendumra Nagy-Britanniában.

A brit konzervatívok úgy vélik, hogy az EU-alkotmány egy új szövetségi szuperállam kereteit jelöli ki, és óvnak ennek elfogadásától. Ha a toryk nyerik az általános választásokat, már októberben megtartják a referendumot – közölték.

Tony Blair munkáspárti miniszterelnök tisztában van a hagyományos brit euroszkepticizmus veszélyével; ezért is szerette volna kormánya több tartalommal megtölteni a népszavazási ívre kerülő kérdést, például utalással a parlament támogatására. Az ötletet kiszivárgott hírek szerint azért vetették el, mert félő volt, hogy a Választási Bizottság a szavazók tisztességtelen befolyásolásával vádolja meg a kormányt.

Nagy-Britanniában közvélemény-kutatási adatok szerint a választók 69 százaléka és az üzleti szféra vezetőinek 60 százaléka ellenzi az Alkotmányos Szerződés elfogadását.

A “nem” szavazatért kampányolók máris azzal vádolják a kormányt: rengeteg pénzt fog költeni arra, hogy “eladja” az alkotmányt a választóknak. A hatályos brit törvény szerint a független szervezetek 6 hónapon keresztül kampányolhatnak meghatározott költségkereten belüli pénzből, a kormány ezzel szemben a referendum előtti 28. napig korlátlanul költheti kampányára az adófizetők pénzét.

A konzervatívok fair, egyenes kérdésnek tartják a nyilvánosságra hozott mondatot, ám ők még az idén szeretnék megtartani a referendumot.

A liberálisok is elégedettek a kérdés megfogalmazásával, s bár reálisan 2006 első felére számolnak a népszavazás lebonyolításával, a “minél előbb, annál jobb” hívei.