Együttműködési megállapodást írt alá az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt) jogvédő szervezet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH), abból a célból, hogy a jövőben együttesen vegyék fel a harcot a szerzői jogsértő tevékenységek ellen.

Az együttműködés célja a feketegazdaság visszaszorítására irányuló kormányzati erőfeszítések elősegítése, a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogsértések elleni közös fellépés, a visszaélések felderítése érdekében végzett tevékenység összehangolása, illetve a kalózkodásból fakadó nemzetgazdaságot érintő vagyoni hátrány megelőzése.

A szerzői jogvédő szervezetek és az állami szervek együttműködése az utóbbi időben egyre fontosabbá vált, hiszen az internet használatának terjedésével a szerzői jogsértő tevékenységek – mint pl. a filmek, zeneművek, szoftverek illegális letöltése és terjesztése – száma növekszik.

A szerződő felek egymás tevékenységének kölcsönös segítésével eredményesebben és komplexebben vehetik fel a küzdelmet a szellemi alkotások hamisítói és törvényen kívüli terjesztői, valamint az adójogszabályok megsértése, illetve kijátszása ellen.

A jogvédő szervezetek és az APEH közös céljuknak tekintik a bűncselekménynek minősülő kalózkodás és az ehhez kapcsolódó adócsalás visszaszorítását, mivel az a jogtulajdonosok, az alkotók, az előadóművészek és a jogdíj-tulajdonosok mellett az államháztartásnak is nagy kárt okoz.

Az együttműködési megállapodást aláíró szervezetek szakértői segítségnyújtással, képzéssel, szakmai tájékoztatással támogatják egymás munkáját.


A jogvédő szervezetek bemutatása

ASVAhttp://www.asva.hu

Az ASVA-t 1992 -ben azzal a céllal alapították, hogy védje a az audiovizuális művek szerzői jogait és fellépjen a filmek, videokazetták, DVD-k, videó CD-k, interaktív játékok (PlayStation) illegális másolása, terjesztése és letöltése, valamint a kábeltelevíziós jellopás ellen.. Az alapítvány támogatói többek között az alábbi szervezetek: Magyar Filmkiadók Egyesülete, Magyar Videó Kiadók Egyesülete, UIP Duna Film, SPI International, Warner Home Video, Antenna Hungária, Magnew, továbbá kábeltelevíziós műsorkészítők (Discovery Europe, Zone Vision, HBO, Eurosport, MTV Europe), valamint interaktív játékforgalmazók (Sony PlayStation). Társszervezete a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation). Az ASVA együttműködik többek között az ORFK-val és VPOP-vel, valamint egyéb érdekvédelmi szervezetekkel az audiovizuális műveket érintő, szerzői jogokat sértő ügyek felderítésében és az azok elleni küzdelemben.

ProArthttp://www.proart.hu

A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-kiadókat, filmszerzőket, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapította az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI – Előadóművészi Jogvédő Iroda, a FilmJus – Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart – Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület és a MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége.

A Szövetség létrehozatalát a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése tette szükségessé, a közös jogkezelő szervezetek által képviselt jogosultak érdekeinek hatékony védelméért. A Szövetség céljai: 1) az érintett jogosultak művei, teljesítményei jogsértő felhasználása elleni fellépés, valamint e fellépések összehangolása; 2) valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével a szerzői művek, szomszédos jogi teljesítmények felhasználása jogszerűségének elősegítése; 3) a szerzői jogi jogtudatosság fokozása különösen oktatás, ismeretterjesztés, és a szerzői jog pozitív szerepét bemutató reklámok, és egyéb nyilvános közlések útján; 4) olyan közös akciók, intézkedések előkészítése, végrehajtása, amelyek valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével elősegítik a szerzői jog által védett művészeti alkotások, teljesítmények elismerését és megismerését.