Versenyhivatali vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Posta ellen több piaci vetélytársa. Azzal vádolják a céget, hogy a levélpostai piacon, meglevő erőfölényét kihasználva tisztességtelen előnyökhöz jut, és a nagy megrendelőknek önköltségi ár alatt is kínál szolgáltatásokat.

A postai szolgáltatások egy része ma még a Magyar Posta (MP) monopóliumának számít ugyan, de néhány területen azért már van verseny ezen a piacon is. Ilyen például a levélpostai küldemények előállítása, a borítékok címzése és a levelek sokszorosítása. (Többnyire az olyan szolgáltatók veszik igénybe ezt a szolgáltatást, amelyek sok ügyfélnek akarnak azonos tartalmú levelet küldeni.) Ezen a területen még most is jelen van az MP, de rajta kívül már tucatnyi hazai és multinacionális vetélytárs – többek közt a Drescher (a francia EPPE cégcsoport tagja), az IBM tulajdonában levő ISC Hungária és a brit Rank Xerox magyar cége – próbál meg jelentősebb megrendelésekhez jutni. A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) bejelentést tevő cég szerint ezt a versenyt gátolja az MP, amikor extra kedvezményekkel igyekszik magához csábítani legnagyobb megrendelőit.

A GVH-hoz érkezett bejelentés alapján a posta szortiment bónusz névre keresztelt kedvezményrendszert vezetett be, amelynek keretében az ügyfél nemcsak a mennyiség után kap kedvezményt, hanem akkor is, ha más szolgáltatásokat – így például csomagolás, gyorsposta, bélyeg-előfizetés, logisztikai szolgáltatások – is megrendel. A kiemelt ügyfelekkel kötött szerződésekben további záradékokat helyeztek el, amelyek a beadvány írói szerint vélhetően korlátozzák a versenyt. Az egyik kiemelt partnerrel megkötött szerződésben például egy olyan kitétel is szerepel, hogy a megrendelő saját maga nem terjeszti leveleit, és erre más céget sem vesz igénybe. Ha viszont ezt a tilalmat megszegi, akkor a beígért különleges kedvezményt sem kaphatja meg, sőt vissza kell fizetnie.

A Magyar Hírlap úgy tudja: ennek előzménye az, hogy az egyik nagy szolgáltató – alternatív megoldásként – saját alkalmazottaival kívánta a számláit kézbesíteni. Ezen tevékenység végzésére a Magyar Postának 2009 januárjáig monopoljoga van. Ezt azonban néhány cég a törvény adta lehetőség szerint nem veszi igénybe, mivel a saját küldemények kézbesítése engedélyezett. Ezzel a lehetőséggel néhány nagy levélforgalmat lebonyolító cég él is, mégpedig úgy, hogy saját dolgozókat alkalmaz vagy munkaerőt kölcsönöz erre a feladatra. Így a törvényt betartják akkor, ha a saját küldeményeiken kívül más vállalatok leveleit nem kézbesítik. A számla viszont alacsonyabb, mint ha ugyanezért a Magyar Postának fizetnének.