Július 1-jén lép hatályba az a bűnügyi együttműködésről szóló megállapodás, melynek célja a bűnüldözés hatékonyságának és eredményességének növelése. Ausztria egyike a hazánkkal legjelentősebb bűnügyi forgalmat lebonyolító EU tagállamoknak, ezért különös jelentőséggel bír a szerződés létrehozása, amely az ilyen új típusú megállapodások közül az első.

A szerződés célja a magyar és osztrák bűnüldöző szervek közötti együttműködés elmélyítése, amelyet a szervezett bűnözés átalakulása, a határokon átnyúló bűncselekmények számának növekedése, az új elkövetési formák megjelenése, valamint a belső határok nélküli schengeni térség államainak biztonsági igénye indokol – áll a Belügyminisztérium közleményében.

A bűnüldöző szervek közötti együttműködés főbb területei az információcsere, a sürgős esetekben hozandó intézkedések, a határon átnyúló megfigyelés, a határon átlépő üldözés, az ellenőrzött szállítás, fedett nyomozó alkalmazása, a tanúvédelem, a közös kapcsolattartási szolgálati helyeken történő együttműködés, közös bűnfelderítő-csoport létrehozása, összekötő tisztviselők küldése és fogadása, valamint a képzés és a továbbképzés területén megvalósuló együttműködés.

Ausztria egyike a Magyarországgal legjelentősebb bűnügyi forgalmat lebonyolító EU tagállamoknak, ezért különös jelentőséggel bír a szerződés létrehozása, amely az ilyen új típusú megállapodások közül az első. A szerződés révén uniós kötelezettségünknek teszünk eleget, hiszen a bűnüldöző szervek közötti együttműködés elősegítése az Európai Unió tagállamai között is kitüntetett szerepet játszik. A Belügyminisztérium szerint a közösségi joganyag a bűnüldöző szervek közötti közvetlen együttműködésre helyezi a hangsúlyt, ami az eljárások gyorsaságát növeli, miközben a bizonyítékok megszerzésének és felhasználásának törvényes feltételeit is biztosítja.

Az együttműködésről szóló szerződés ratifikációs okmányait ma cserélte ki az osztrák és a magyar kormány.