Kétezer település vízügyeiért kezdeményez Zászlóshajó Programot Lamperth Mónika

2007.06.22. Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Dr. Lamperth Mónika önkormányzatokért és területfejlesztésért felelős miniszter kiemelt figyelmet fordít közel kétezer település vízügyekkel kapcsolatos problémáira. Érdekükben a miniszter - utolsó intézkedései között, több tárcavezetővel együttműködve- Zászlóshajó Program indítását kezdeményezi a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületnél.

Közel kétezer település gondjait érinti a Dr. Lamperth Mónika által kezdeményezett program, melyhez a miniszter több tárcavezető támogatását is elnyerte. A KVVM, az FVM és az NFÜ egyaránt pozitívan fogadta az ÖTM-ből indult felvetést, hogy a különböző vízrendezési problémákkal küzdő önkormányzatok részére - ez elsősorban belvíz, szennyvíz és ivóvíz gondokat jelent - induljon egy komplex megoldást jelentő, önálló Zászlóshajó Program.

A 2007. évtől kezdődően az önkormányzatoknak nincs lehetősége címzett támogatások igénybe vételére. Kiemelten fontos ugyanakkor, hogy a feladataik ellátásához szükséges fejlesztési beruházásaik megvalósításához továbbra is elégséges forrás álljon rendelkezésre. Az ÖTM szakemberei az elmúlt időszakban felmérést, összesítést is készítettek a települések részéről felmerülő igényekről.

Az illetékes miniszterekkel folytatott tárgyalások eredménye, hogy az ivóvíz, szennyvíz, belterületi vízrendezéshez kapcsolódó fejlesztések, valamint a hulladékgazdálkodási célú fejlesztések a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP), a Regionális Operatív Programokból (ROP) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból finanszírozhatók lesznek.

A nemzeti és a közösségi források hatékony felhasználására és egy összehangolt támogatási rendszer működtetésére kezdeményezi most a miniszter az önálló, kiemelt zászlóshajó program összeállítását. Az érintett tárcák közös előterjesztés formájában juttatják majd el javaslatukat a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület számára.

  • kapcsolódó anyagok
ÖNKORMÁNYZATOK