Mintegy 85 ezer gépkocsinak feltehetően nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítása; az augusztus 1-jétől életbe lépett kormányrendelet értelmében ezeket a járműveket a hatóság kivonja a forgalomból – közölte Eiselt György, a Belügyminisztérium (BM) államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a január 1-jén életbe lépett kormányrendelet értelmében a BM a biztosítótársaságoktól megkapja a kötvénynyilvántartásokat. A minisztérium a felelősségbiztosítással nem rendelkező gépkocsik listáját rövidesen – 10-15 napon belül – megküldi a települések, illetve a kerületek jegyzőinek, akik az érintett járműtulajdonosokat a biztosítási díj befizetésének 8 napon belül történő igazolására szólítják fel. Ha az állampolgár nem mutatja be a befizetésről szóló igazolást vagy csekket, akkor a jegyző határozatot hoz a gépkocsi forgalomból való kivonására.Jelezte továbbá: az igazgatásrendészetin túl szabálysértési eljárás is indul a díjfizetést elmulasztó állampolgárokkal szemben.

Az MTI kérdésére Eiselt György közölte, hogy a biztosítótársaságok továbbra is 30 nap türelmi időt biztosítanak a díjak befizetésére. Ezt követően azonban automatikusan megszűnik a gépkocsi kötelező felelősségbiztosítási szerződése. Az államtitkár közlése szerint a főváros kerületei közül a II., a XIII., a XIV. és a XXII.-ben tartják nyilván a legtöbb – kerületenként 2000 feletti – nem fizető állampolgárt.