Hivatali visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF). A névtelen bejelentés szerint a felügyelet több cégnek is elnézi a be nem jelentett munkavállalók alkalmazását, a felső vezetők pedig ellehetetlenítik azokat a munkaügyi ellenőröket, akik nem engedelmeskednek az utasításaiknak.

Közel húsz céget a legsúlyosabb jogsértések esetén sem bírságol meg a munkaügyi felügyelet – ezt állítja az a levélíró, aki feltehetően a rendőrségen is bejelentést tett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságnál történő visszaélésekről.

Névtelen bejelentés alapján indult nyomozás a Nemzeti Nyomozó Irodánál a tavalyi év végén ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt, az OMMF közép-magyarországi régiójának tevékenységéhez kapcsolódóan – mondta el Csécsi Soma, az NNI szóvivő-helyettese.

Az felügyelet országos elnöke nem tud a visszaélésekről

A hírTV információi szerint a névtelen bejelentés arról szólt, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságnál bizonyos cégeket a felső vezetők utasítására nem bírságolhatnak meg az ellenőrök. Ez lényegében feketemunkát jelent. A bejelentő szerint a cégek többsége kapcsolatba hozható a felügyelet legfelsőbb vezetésével is. Papp István, az OMMF elnöke azt mondta: a Hír Televíziótól értesült a nyomozásról, és azonnali vizsgálatot ígért.

A névtelen bejelentés szerint a felső vezetők kényszerítik a munkaügyi ellenőröket az utasítások végrehajtására, azokat, akik nem engedelmeskednek, ellehetetlenítik. Úgy tudni, az NNI eddig több mint 20 munkaügyi ellenőrt hallgatott ki.