Harc a hamisítás ellen

2008.06. 3. MTI

Június végén tárgyalhatja a kormány a szellemi jog védelmét szolgáló stratégiát, amely hónapról hónapra pontosan kidolgozott feladatokat rögzít majd - nyilatkozta a Világgazdaság keddi számában a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület alelnöke.

A hamisítás elleni nemzeti stratégia tervezetében számba vett adatok a mielőbbi cselekvés szükségességét támasztják alá - hangoztatta Bendzsel Miklós, aki egyben a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke is.

Szavait alátámasztva a lap emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a szellemi tulajdonjogok megsértésével kapcsolatos ismertté vált bűncselekmények az ORFK szerint tavaly több mint 2,2 milliárd forintos kárt okoztak, s ebből mindössze 138 millió forint térült meg.

A hamisítás elleni nemzeti stratégia három pillérre: a statisztikai teendőkre, a tudatformálásra és a jogérvényesítés fejlesztésére épül - fejtette ki Bendzsel Miklós, egyformán jelentőséget tulajdonítva a szisztematikus és rendszeres adatgyűjtésnek, a jogalkalmazók - nyomozó hatóságok, ügyészség, bírók -, valamint a fiatalok meggyőzésének, továbbá azon rendszerek kiépítésének, amelyek az oltalmazott alkotások, megjelölések felismerését és azonosítását szolgálják.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA