Kartell végezte a hőközpontok felújítását?

2008.06. 6. Jogi Fórum / GVH

Három építőipari vállalkozásnál tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A gyanú szerint a vállalkozások a Főtáv Zrt. által kiírt hőközpont felújítási pályázatok elnyerése érdekében beszéltek össze.

A GVH 2008 május 27-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Ekta Épületgépészeti Építőipari Szerelő és Szolgáltató Kft., a Mertik Szolgáltató Kft., valamint az Onix Épületgépészeti, Építőipari Szerelő és Szolgáltató Kft. székhelyén. A rendelkezésére álló adatok szerint a három vállalkozás a Fővárosi Távhőszolgáltató Zrt. által 2007-ben a „Hőközpont helyreállítási, általános javítási és hibaelhárítási munkák” tárgykörben kiírt pályázaton feltehetően előzetesen meghatározták egymás között, hogy a hat külön részre osztott pályázatot melyikük nyeri meg, és ennek megfelelően nyújtották be részajánlataikat. Végül mindegyikük az adott részpályázatot nyerte meg.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH