Nőtt az illegális migránsok száma a Dél-Alföldön

2009.02.10. MTI

Nőtt az illegális migránsok, s így a velük szemben elrendelt kényszerintézkedések száma is tavaly az előző év adataihoz képest a Dél-Alföldön - közölte Petrik Orbánné, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója kedden Szegeden.

Az illegálisan Magyarországra lépő külföldiekkel szembeni kiutasítások 28 százalékát, az őrizetbe vételek 36 százalékát a Dél-Alföldön rendelték el tavaly - mondta a szakember a régió migrációs helyzetének elmúlt évi jellemzőiről tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy 2008-ban az előző évinél 42 százalékkal több embert, 342 személyt utasítottak ki a régióban, s 133-ról 203-ra emelkedett azoknak a száma, akiket idegenrendészeti őrizetbe vettek.

Az igazgató elmondta, hogy a Dél-Alföldre elsősorban koszovói és szerb állampolgárok érkeznek illegálisan. A kiutasításuk oka főként az, hogy nem rendelkeznek úti okmányokkal, illetve vízummal.

Az előállítások nagy száma jelentős munkaterhet jelent, ezért az igazgatóságon a múlt év közepén folyamatos ügyeleti rendszert kellett bevezetni - tudatta a szakember.

Az engedélyezési feladatokról szólva Petrik Orbánné elmondta, hogy a BÁH irodáit az elmúlt esztendőben több mint 30 ezren keresték föl. A regionális igazgatóság által kiállított okmányok száma mintegy egyötödével, csaknem 10 ezerre nőtt tavaly.

A Dél-Alföldön benyújtott letelepedési engedélyek száma a múlt évben jelentősen, 60 százalékra csökkent, ennek oka elsősorban az, hogy Románia uniós taggá vált. A korábbi évhez képest 2008-ban némileg csökkent - 8.259-ről 8.037-re - a régióban kiadott tartózkodási engedélyek száma is - közölte az igazgató.

  • kapcsolódó anyagok
MIGRÁCIÓ