A jogrendszer elfogad, a társadalom még nem - A melegek úgy vélik: A következő évek a kivívott jogok védelméről szólnak majd

2010.05.19. Jogi Fórum / Népszabadság Online/MTI

A bejegyzett élettársi kapcsolat után az örökbefogadás lehetőségének megteremtése lenne a magyar melegek emancipációjának következő lépése - írja szerdai számában a Népszabadság.

A melegszervezetek azonban úgy vélik, hogy a következő évek inkább az eddig kivívott jogaik védelméről fognak szólni. Közben egyre több meleg pár vállal gyereket, itthon is növekszik az úgynevezett szivárványcsaládok száma.

A magyar jogrendszert sokkal sikeresebben alakították az elmúlt években, mint ahogy a társadalom gondolkodása alakult a melegekről – hangzott el az MTA szociológiai kutatóintézetében az úgynevezett szivárványcsaládokról szóló beszélgetésen.

A bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozása tavaly nyáron lépett hatályba. Lényegében a házasokéval azonos jogokat adott a meleg pároknak, kivéve a névviselést, a mesterséges megtermékenyítésben való részvételt és az örökbefogadást. Utóbbit a bejegyezett élettársak nem kezdeményezhetik közösen, csak egyénileg. (Egymás vér szerinti gyermekeit sem fogadhatják örökbe.)

Abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy a következő évek nem a melegek jogegyenlőségének növekedését hozzák majd Magyarországon. Úgy vélik, hogy az is nagy eredmény lenne, ha a már meglévő jogaikat megvédenék - írja a napilap.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán

Kapcsolódó cikkek:

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

Bejegyzett élettársak - Eddig negyvennégy meleg és leszbikus pár állt anyakönyvvezető elé

Bejegyzett élettársi kapcsolat - Útmutató anyakönyvvezetőknek az azonos nemű párokról

Elfogadta a Ház a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

  • kapcsolódó anyagok
POLGÁRI JOG
CSALÁDJOG
ESÉLYEGYENLŐSÉG
PTK