Rendkívüli sajtóérdeklődés és rendőri biztosítás mellett megkezdődött a Cozma-ügy felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián kedden reggel.

A tucatnyi elkövető közül csupán a három fővádlott ügye került a legfelsőbb bírói fórum elé, miután az ügyészség az ő vonatkozásukban felülvizsgálati kérelemmel támadta meg a korábbi jogerős ítéletet, amely jelentősen enyhítette az elsőfokú döntésben kiszabott életfogytiglani büntetéseket.

Kedden reggel Raffael Sándor elsőrendű, Németh Győző másodrendű és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat bilincsben vezették be a Kúria földszinti nagytermébe, ahol mintegy félszáz érdeklődő jelenlétében iratismertetéssel elkezdődött a három napra kitűzött tárgyalássorozat.

Márki Zoltán, a Kúria büntető tanácsának előadó bírája után várhatóan az ügyészi felszólalás következik. A vádhatóság július elején indokolási kötelezettség elmulasztása és a tényállás ellentmondásai miatt nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében, kérve a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését.

A Legfőbb Ügyészség képviselőjének felszólalása után, várhatóan már az első, keddi tárgyaláson elkezdődhetnek a védelmi felszólalások, melyek feltehetően a következő napon folytatódnak, majd a jövő hétre kitűzött harmadik napon kerülhet sor a Kúria határozatának kihirdetésére.

A legfelsőbb bírói fórum Cozma-ügyben eljáró tanácsának elnöke Kónya István, a Kúria elnökhelyettese és büntetőkollégiumának vezetője, a jelenlegi legmagasabb beosztású magyar büntetőbíró.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki Raffael Sándorra és Németh Győzőre, Sztojka Iván pedig húsz év fegyházbüntetést kapott. A fellebbezések folytán a Győri Ítélőtáblára került ügyben 2012. április 27-én kihirdetett jogerős ítéletben azonban jelentősen enyhítették a három fővádlott büntetését: Raffael Sándort és Németh Győzőt tizennyolc-tizennyolc év, Sztojka Ivánt pedig nyolc év börtönre ítélte a másodfokú bíróság.

A tábla indoklása szerint a cselekmények nem tekinthetők életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható minősített emberölés kísérletének, ehelyett emberölés és testi sértés állapítható meg, ami ebben az ügyben legfeljebb 20 éves szabadságvesztéssel sújtható.

Májusban az eset kapcsán Orbán Viktor is megszólalt a parlamentben, néhány nappal később pedig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a nyilvánosságban és a Kúria elnökének írt levelében is kérte az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát a legfelsőbb bírói fórum elnökétől. A “nagy visszhangot kiváltó, esetenként túlzottan enyhe, következetlen vagy ellentmondásos ítéletek – köztük a Cozma-ügy – miatti” társadalmi felháborodásra hivatkozva pedig felvetette, hogy megfelelő-e a bírósági ítéletek szigora és következetessége.

Darák Péter, a Kúria elnöke akkor válaszában jelezte, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanságára tekintettel nem lát lehetőséget az igazságügy-miniszteri kérés teljesítésére.

Nyáron elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a kártérítési per, melyben a meggyilkolt sportoló hozzátartozói hozzávetőleg mintegy negyedmilliárd forintot követelnek az elkövetőktől.