Adómentes pálinkafőzés - Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot

2013.02.21. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt - jelentették be Brüsszelben. A nemzetgazdasági tárca jelezte: a kormány ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához.

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig.

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.

A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket - hangsúlyozta közleményében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Európai Bizottság azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.

A brüsszeli testület - amely hivatalból "az uniós jog őrzője", tehát figyelemmel kíséri az EU jogszabályainak érvényesülését a tagállamokban - ezen a napon 151 ilyen vonatkozású határozatot hozott - köztük 15 indoklással ellátott véleményt, valamint 13 keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához.

Az NGM közleményében kifejtette: a kormány csak azt a jogosultságot biztosítja a magyaroknak, amellyel más uniós államok polgárai is élhetnek.

A kormány szerint a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Részben ezért teremtette meg a kormány - a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát, amely intézkedés hatályban tartásával Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
ADÓZÁS
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA