Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, és a napirend előtti felszólalásokat követően csak záróvitákra és zárószavazásokra kerül sor.

A parlament az előzetes napirend alapján egyebek mellett dönthet a tavaly júliusban benyújtott, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírt új földtörvényről. A jogszabály elfogadását az előző héten is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kabinet kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

Orbán Viktor kormányfő a kérdésben legutóbb hétfőn szólalt meg, hangsúlyozva, hogy a kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte. A miniszterelnök az agrárkamarával kötött megállapodást követően kiemelte, az új földtörvény elfogadásával az európai uniós jog sérelme nélkül sikerül megvédeni a magyar termőföldet. Az eredményeket sorolva jelezte továbbá, hogy a zsebszerződések felszámolásának eszközét szintén megtalálták, és a mezőgazdasági hatóság ma már meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. A kormányfő szerint az új jogszabály a két világháború közötti Magyarország agrárpolitikájának logikájával gondolkodva az akkori kisgazdák javára dönti el a vitát, akik a kis- és középtermelői érdeket képviselték. A kisgazdapárt most viszi győzelemre a létezése óta legfontosabbnak tekintett politikai célkitűzését – fogalmazott.

Az ellenzék mellett ugyanakkor az új földtörvényt a kormánypárti padsorokban ülő Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár is többször bírálta, és elsősorban azt szerette volna elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz.

Az előzetes napirend alapján ugyancsak zárószavazásra lehet számítani az egyházügyi törvény negyedik alkotmánymódosítással összefüggő módosításáról, valamint az alaptörvény legutóbbi átírásához kapcsolódó más jogszabályok változtatásáról, továbbá a helyi és körzeti televíziók digitális átállásának halasztásáról.

A képviselők emellett szavazhatnak a szippantott szennyvíz díjának csökkentéséről, és elfogadhatják a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot.

Dönthetnek még a házszabály módosítására tett kormánypárti javaslatról is, amelyben azt kezdeményezik, hogy pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíjukat csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

A parlament emellett Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatára bevezetheti a felügyeleti díjat, amelyet a Budapest belvárosában éjfél után is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell fizetniük a rend és a tisztaság fenntartása érdekében.

Az Országgyűlés a héten kezdett bele nyári rendkívüli ülésszakába, amely várhatóan a jövő héten is folytatódik. A képviselők ekkor nagy valószínűséggel a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket is elfogadhatják.