Láthatóvá a láthatatlant, jelentést a jelentéktelennek - Sherlock Holmes inspirálóan hatott a bűnügyi helyszínelésre

2013.07.30. Jogi Fórum / MTI

Jelentős hatással volt a modern bűnügyi helyszínelés fejlődésére a világirodalom két híres detektívje, a Sir Arthur Conan Doyle tollából született Sherlock Holmes és az R. Austin Freeman által kitalált Dr. John Evelyn Thorndyke - állítja a Manchesteri Egyetem egyik történésze.

"Meglepő, de kétségtelen, hogy Sherlock Holmes és Dr. Thorndyke figuráinak megszületése jelentős hatással volt a ma ismert bűnügyi helyszínelésre" - húzta alá Ian Burney a nemzetközi tudományos, technológiai és orvostudomány-történeti kongresszuson a Manchesteri Egyetemen.

Hozzátette, hogy "a történetek a helyszínelés új módszereit mutatták be: megvédeni a területet a beszennyeződéstől, megőrizni és feljegyezni a helyszínen lévő - még a legtriviálisabb - tárgyak közötti kapcsolatokat és tudományos vizsgálat alá vetni minden lehetséges bizonyítékot".

Burney szerint Conan Doyle és Freeman segítettek a nyomozóknak abban, hogy rendszerezni tudják módszereiket: láthatóvá tenni a láthatatlant és jelentést adni a jelentéktelennek tűnőnek.

"A hivatásos bűnügyi helyszínelők csupán az 1920-as években kezdtek felbukkanni mint az összetett rendőrségi és tudományos műveletek felügyelői, akik fotósokkal és rendőrökkel érkeztek ki a helyszínre, hogy átvizsgálják és bebiztosítsák azt" - mondta a történész.

Elképesztő, hogy mindkét író képes volt saját képzelőerejére támaszkodva megkomponálni a modern bűnügyi helyszínt - mondta Burney. A szakember szerint a bűnügyi helyszínelés alapító atyáiként tisztelt Edmond Locardra és Hans Grossra nagy hatással volt a két brit író munkássága.

Az osztrák Hans Gross egyik kézikönyvének angol fordításában a szakember felfedezett egy részletet, amelyben "a Thorndyke-ként" utalnak arra a helyszíneléshez használt felszereléseket tartalmazó táskára, amelyet az angol rendőrök vittek magukkal a helyszínekre.

A francia Edmond Locard pedig többször is arra buzdította a hallgatókat tankönyvében, hogy olvassák és szívják magukba Sherlock Holmes leckéit - adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

  • kapcsolódó anyagok
JOGTÖRTÉNET
KRIMINALISZTIKA
RENDŐRSÉG